Amenzi de până la 2900 de lei în trafic pentru o greșeală pe care ai văzut-o sau făcut-o de multe ori. Toți șoferii trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
27 09. 2023

Când vine vorba de siguranța rutieră, există o serie stufoasă de particularități pe care trebuie să le ai în vedere în situația în care vrei să eviți amenzi usturătoare și să nu devii brusc un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Foarte mulți posesori de animale de companie obișnuiesc să circule cu ele în mașină, mai ales în cazul ocazionalei vizite la veterinar sau în situația unor drumuri mai lungi. Practica în sine nu este o problemă și nici nu este sancționată. În schimb, trebuie să fii atent ca pisica sau câinele să se afle pe scaunele din spate de la mașină. Dacă le ții pe scaunul din față, riști o amendă de până la 2.900 de lei. Nici măcar nu contează dacă ai făcut un efort pentru a-ți asigura animăluțul, pentru că centurile de siguranță nu au fost create pentru ei.

Mulți șoferi nu știu regula și riscă amenzi de până la 2900 de lei

Legea are scopul de a-i menține pe șoferi concentrați la drum, dar şi în siguranţă. În mers, animalul de companie poate să aibă reacţii imprevizibile. De exemplu, să sară pe volan sau pe pedale, conform Observatornews.ro. ”Am ţinut-o jos. Normal ar trebui, într-adevăr, trasportat în cuşti speciale. De ce să îi dea omului amendă 3.000 de lei? Pentru că are un animal în faţă?”, a menționat un șofer pentru sursa citată.

„Atunci când conducătorul de autovehicule se află la volan, el trebuie să fie atent la trafic. El poate fi distras de acel animal de companie. Sancţiunea prevăzută de lege este între 1.350 şi 2.900 de lei.”, a ținut să menționeze Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii rutiere.

Dincolo de amenda usturătoare, problema este că riști sănătatea câinelui sau a pisici. O frână bruscă poate să ți-l arunce în parbriz, în bord sau alte suprafețe dure. Animăluțul este foarte vulnerabil și poate suferi rapid diverse fracturi.