Amenzi de până la 100.000 de lei în România, decizia vine de la Bruxelles: cine sunt vizații, cum se calculează sancțiunea

de: Alexandru Puiu
16 06. 2023

În România, nu mai puțin de 900 de operatori economici se bucură de statutul de furnizor de servicii esențiale. Deși s-ar putea să nu-ți spună mare lucru respectiva formulare, implică faptul că lucrează date sensibile aferente a milioane de români, iar acel privilegiu vine și cu o responsabilitate fabuloasă. Nu de alta, dar amenzile sunt usturătoare.

Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (NIS) a fost adoptată în 2016 de către Uniunea Europeană și transpusă la nivel național prin Legea nr. 362/2018. Aceasta vizează responsabilități suplimentare și sancțiuni pentru furnizorii de servicii esențiale care nu respectă un standard înalte de securitate cibernetică. Practică, este o lovitură pentru cei care pun datele personale ale cetățenilor din România în pericol.

Cum ajungi la amenzi de 100.000 de lei, ce trebuie să respecți

Securitatea rețelelor și a sistemelor informatice, din perspectiva Uniunii Europene implică o serie stufoasă de cerințe, conform Economedia.ro:

  1. Implementarea unui sistem robust de protecție si confidențialitate a datelor. Companiile trebuie să implementeze soluții tehnice conforme și să dezvolte politici și proceduri adecvate pentru a asigura securitatea datelor și pentru a preveni accesul neautorizat sau scurgerile de informații.
  2. Evaluarea riscurilor și gestionarea incidentelor de securitate. Este esențial ca fiecare companie să evalueze și să identifice riscurile potențiale în domeniul securității cibernetice și să dezvolte planuri de acțiune adecvate pentru a face față incidentelor de securitate prompt și eficient.
  3. Protejarea infrastructurii critice. Companiile care operează în sectoare critice, cum ar fi energia, telecomunicațiile sau serviciile financiare, trebuie să implementeze măsuri de securitate adecvate pentru a-și proteja infrastructura de atacurile cibernetice.
  4. Colaborarea cu autoritățile. Companiile trebuie să coopereze activ cu autoritățile din domeniul securității cibernetice și să furnizeze informații relevante în cazul unor incidente sau amenințări.

Cei care nu se încadrează în standardele de securitate impuse la nivel european, primesc amenzi considerabile, conform legii. Amenzile pentru încălcarea reglementărilor NIS variază între 3.000 lei și 50.000 lei, iar în cazul încălcărilor repetate, limita maximă a amenzii poate ajunge la 100.000 lei. Pentru societățile cu o cifră de afaceri de peste 2.000.000 lei, amenzile pot reprezenta între 0,5% și 2% din cifra de afaceri, iar în cazul încălcărilor repetate, limita maximă a amenzii este de 5% din cifra de afaceri. Dincolo de sancțiuni financiare însă, problema ține de faptul că reputația unei companii poate fi pătate iremediabil, iar în momentul în care vrei sau speri să faci afaceri cu statul român din poziția de furnizor de servicii esențiale, este posibil să pierzi acel drept pentru totdeauna.

„Informațiile afacerii reprezintă afacerea în sine, iar datele relevante despre know-how, contracte, parteneri, clienți, furnizori, tarife, repere, marje, bugete sau indicatori pot fi de interes pentru competiție sau pentru alte organisme. Clienții noștri s-au confruntat, în trecut, cu situații nedorite cum ar fi spionarea e-mailurilor, solicitări ilicite de plată în numele decidenților, pierderea sau alterarea datelor companiei sau ale partenerilor. Ulterior au optat pentru soluția elvețiană construită de la zero în scopul protejării confidențialității online, Proton Business. Protejarea informațiilor, asigurarea confidențialității și a integrității datelor trebuie să fie o preocupare majoră pentru companii, fiindcă miza unui atac cibernetic este imensă.”, a declarat Ciprian Pocovnicu, expert în securitate cibernetică, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu.