Amenințare la adresa României, făcută de liderul prorus din Herson. Reacția MAE: ”Lovirea infrastructurii civile este crimă de război”
Liderul prorus din Herson a făcut o amenințare referitoare la atacarea podului rutier peste Prut Galaţi – Giurgiuleşti. Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat, joi, la declarația acestuia.
Amenințarea liderului prorus la adresa României
Mai exact, guvernatorul regiunii Herson numit de Moscova, Vladimir Saldo, a publicat pe rețeaua socială Telegram un clip în care amenință forţele armate ucrainene că sunt cunoscute coordonatele podurilor din Odesa, dar şi din Republica Moldova, referindu-se la podul de la Giurgiuleşti de pe granița cu România.
”Vă transmit un salut călduros: noi cunoştem coordonatele podurilor din Odesa, a podului Giurgiuleşti, care a aparţinut Ucrainei, dar acum îi aparţine Republicii Moldova. Toate coordonatele noi le cunoaştem”, a ameninţat Vladimir Saldo, făcând referire la un mic schimb de teritoriu între Republica Moldova și Ucraina din anul 1999.
Reacția Ministerului român al Afacerilor de Externe
Ministerul român al afacerilor Externe a reacţionat, joi, afirmând că astfel de declaraţii sunt inacceptabile și că atacarea infrastructurii civile reprezintă o crimă de război.
”România condamnă ferm declaraţiile aşa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat al NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a transmis MAE.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a condamnat aceste amenințări. Diplomaţia de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov.
Între timp, România ar fi luată în calcul de coaliția țărilor occidentale pentru găzduirea antrenamentelor piloților ucraineni pentru avioanele de luptă F-16.
„România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din Statele Unite ale Americii, a cerut să fie citat sub protecţia anonimatului.
Cel mai probabil, antrenamentul piloților ucraineni va fi condus de compania Lockheed Martin, care construiește avioanele F-16.
În prezent, forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, ce au fost cumpărate din Portugalia, şi urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. A fost aprobat recent un plan de achiziţionare a unor aeronave mai avansate, F-35.