Amendă de 4.000 de lei pentru toți șoferii care neglijează acest detaliu: trebuie să nu-ți lipsească din geam, s-a schimbat Codul Rutier

de: Alexandru Puiu
07 06. 2023

Când vine vorba de Codul Rutier, o serie stufoasă de prevederi nu sunt foarte evidente pentru majoritatea șoferilor și, în mod regretabil, nu se învață la școală. În același timp însă, ignorarea lor se poate reflecta în sancțiuni usturătoare.

Un caz destul de particular a ajuns în Codul Rutier autohton prin intermediul unul Acord European și vizează transportul de mărfuri periculoase la nivel național și internațional. Astfel de transporturi trebuie evidențiate printr-un semn lipit în parbriz, iar cei care îl ignoră se pot trezi cu amendă contravențională de până la 4000 de lei.

Semnul din parbriz care avertizează tipul de transport

Fiecare tip de transport în parte trebuie să aibă un anumit simbol amplasat pe caroserie sau parbriz, după cum se menționează în Codul Rutier. În caz contrar, conducătorii auto sau firma pentru care aceștia lucrează și care le-a încredințat autovehiculul pot fi sancționați în conformitate cu legislația în vigoare. În mod previzibil, amenzile nu sunt deloc neglijabile, depinzând de categoria de risc din care face parte transportul. De data aceasta, este vorba despre un semn pe care trebuie să îl aibă autovehiculele cu ajutorul cărora se transportă deșeuri sau mărfuri periculoase.

Conform legislației în vigoare, șoferii care nu au în parbriz semnul D, în momentul în care efectuează un transport de deșeuri, riscă o amendă între 2000 și 4000 de lei. Sancțiunea se acordă pe loc și, la fel ca orice amendă de circulație, are o perioadă în care poate fi achitată într-o proporție de 50% față de suma întreagă specificată pe procesul verbal.

În mod evident, pe lângă litera D în parbriz, șoferii trebuie să aibă toate actele necesare care să ateste condițiile în care se efectuează acel transport, pentru că pot fi solicitate de către agenții de circulație. Lista include:

    • Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);
    • Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberat de R.A.R.;
    • Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;
    • Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);
    • Un certificat A.D.R.