Amendă de 2.500 de lei pentru șoferii care ‘uită’, atunci când parchează mașina, să mai și plătească. Se mai strânge un ban la pușculița Capitalei

de: Cojocaru Cristian
25 09. 2023

Primăria Capitalei pune gând rău șoferilor care uită să plătească pentru locul de parcare. Așadar, cei care își lasă mașina în locurile special amenajate din București, dar nu plătesc cei cinci lei pe oră, riscă să primească amenzi de până la 2.500 de lei. Iată despre ce proiect este vorba.

Amenzi mari pentru șoferii care nu plătesc parcarea

Vești proaste pentru șoferii din Capitală, care nu plătesc tariful de parcare de 5 lei/oră. Viceprimarul Stelian Bujduveanu vine cu o propunere de proiect de lege prin care aceștia pot deveni pasibili de o amendă de până la 2.500 de lei. Acesta urmează a fi dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei.

Conform prevederilor actuale, cei care ”uită” să plătească taxa și sunt prinși primesc o amendă în valoare de 200 de lei (nota de constatare), urmând ca în termen de 15 zile să o plătească. În cazul în care suma nu este achitată, Compania de Parking trimite o informare către Poliţia locală cu privire la acest aspect.

Polițiștii locali, cu ochii pe ei

Astfel, conform proiectului care modifică şi completează HCGMB 95/2018 privind aprobarea Regulamentului serviciului public de administrare a parcajelor, poliţiştii locali vor putea să amendeze persoanele fizice cu sume cuprinse între 1.500 și 2.500 lei, iar pe cele juridice cu sume cuprinse între 3.000 și 5.000 lei.

”Constituie contravenţie şi se amendează (…) neachitarea contravalorii penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, cu amendă cuprinsă între 1.500 – 2.500 lei pentru persoanele fizice şi între 3.000 – 5.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată în proiect.

”Măsuri ferme”

Stelian Bujduveanu, inițiatorul proiectului, a menționat în fișa de aprobare faptul că implementarea strategiei de parcare necesită un set de măsuri ferme care să fie utile și eficiente.

„Întrucât instituirea penalităţilor stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparţinând domeniului public şi privat al Municipiului Bucureşti, prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, nu şi-a dovedit eficienţa şi eficacitatea în cadrul sistemului de măsuri destinate reglementării activităţii de parcare pe teritoriul Municipiului Bucureşti, este necesară introducerea unei noi reglementări, care nu va avea un scop coercitiv, ci va avea un caracter profund social prin efectele generate pe termen lung în viaţa oraşului”, se mai arată în document.