Am scăpat de criza energetică. Facturile la curent și la gaze intră în picaj liber. Totul depinde de Guvern

de: Alexandru Puiu
22 05. 2023

Apele pe piața de energie internațională s-au calmat, iar prețurile sunt în declin, motiv pentru care și consumatorii casnici și industriali vor resimți, în curând, că au scăpat de presiunea costurilor uriașe la utilități.

Totul depinde de decizia Guvernului de a modifica plafoanele pe care se bazează măsurile de sprijin pentru plata facturilor.

Recent, acest subiect a fost abordat de însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că Executivul de la București încă nu a pus în discuție modificarea plafoanelor respective, dar că trebuie ca acestea să se înfăptuiască pe viitor, ceea ce va duce la scăderea plafonului de 1.300 lei pe MW de decont.

Ce se întâmplă cu prețurile la facturi, de acum încolo

Prin urmare, e o chestiune de timp până când vom ajunge să simțim că am scăpat de criza energetică, iar în buzunarul destul de greu încercat în ultima vreme ne vor rămâne mai mulți bani pentru alte tipuri de cheltuieli.

„La nivelul gazelor naturale, şi aici trebuie să ne uităm, să vedem dacă întreaga cantitate de gaze naturale pentru populaţie în această iarnă, care a trecut, a fost acoperită din producţia internă, la acel preţ de 150 lei pe MW pentru că, dacă a fost acoperită întreaga cantitate, atunci este evident că preţul nu poate fi de 31 de bani, ar trebui să fie mai jos. Am văzut că au venit facturi de recalculare a preţului, facturi de stornare (…)

Sunt de părere că preţul de 68 de bani la energie electrică pentru populaţie este foarte bun. Peste 4,5 milioane de români consumă în medie 50 de kilowaţi. Deci, vorbim de o factură la energie electrică de 35-40 lei, iar încă vreo 4 milioane, deci în total vreo 90% dintre consumatorii din România, se duc în 80 bani.

Deci, cred că preţurile sunt atractive. Unde se poate umbla, cred că putem discuta de diminuarea acelui plafon de 1.300 lei acceptat în momentul de faţă la decont şi, împreună cu colegii de la ANRE, ne uităm să vedem exact dacă furnizorii sunt suficient de corecţi încât decontul să vină la preţurile reale din piaţă – şi asta vom verifica în perioada următoare”, a punctat ministrul Energiei.