”Am întâlnit și pensionari fericiți”. Unde sunt cele mai mari pensii din România, județele privilegiate, cele cu probleme. Unde sunt sărmanii

de: Alexandru Puiu
22 12. 2023

La intervale regulate de timp, Casa Națională de Pensii Publice publică date referitoare la pensiile din România. Pentru a înțelege mai bine problemele și discrepanțele sistemului autohton, statisticile sunt defalcate pe regiuni. Nu de puține ori, datele sunt coroborate de Institutul Național de Statistică.

În contextul celor mai noi date ajunse online, aflăm că pensia medie lunară a fost de 2.117 lei în trimestrul al treilea din acest an. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a gravitat în jurul valorii de 2.007 lei, după cum se arată în datele publicate de INS. Un lucru este însă sigur, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, valorile de referință au crescut cu 14,1%, respectiv 13.0%.

Citește și: Toți românii care visează la pensionarea anticipată din 2024, ”sancționați”. Ce spune legea pensiilor, ce s-a schimbat

Realitatea pensionarilor români, foarte diferită de la o regiune la alta

Deși lucrurile sunt relativ optimiste în ansamblu, în timp ce în București vorbim de o pensie medie de 2.547 de lei, media în Botoșani și Vrancea este mai mică de 1.600 de lei. În plus, sustenabilitatea sistemului de pensii este grav pusă sub semnul întrebării, când în timp ce raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, la nivel național, variațiile sunt fabuloase de la un județ la altul. De exemplu, în profil teritorial, vorbim de variații de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui, respectiv la 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman. Practic, în județul lui Dragnea, lucrează 10 oameni ca să plătească 15 pensii.

În orice caz, în trimestrul III 2023, numărul mediu de pensionari din țara noastră a fost de 4,97 milioane, în creștere cu aproximativ 1.000 de persoane raportat la trimestrul anterior. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale a fost de 4,6 milioane, în creștere cu 3.000 față de cele trei luni anterioare.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 2117 lei, în creṣtere cu 0,4% faṭă de trimestrul precedent, conform Economedia.ro.

Citește și: Vestea bună a săptămânii pentru pensionarii români, direct la Ministerul Muncii. Câți bani sunt pentru pensii în 2024

Transformările din sistemul autohton de pensii

Din trimestrul trei 2022 la trimestrul trei 2023, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17.000 de persoane în România. Pensia medie lunară a crescut cu 14,1%, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu 13%.

În ceea ce privește defalcarea pensionarilor pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,4% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurări sociale, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, reprezentând 80,0%, urmaţi de pensionari cu pensiile de urmaş cu o pondere de 9,8% şi de pensionari cu pensii de invaliditate, care au reprezentat 8,1%.