Alte procese pentru Meta și TikTok: ce-au mai făcut de data aceasta

de: Iulia Kelt
09 04. 2023

Statul Arkansas dă în judecată Meta și TikTok, acuzând platformele de socializare că induc în eroare consumatorii cu privire la siguranța copiilor și că provoacă dependență.

Recent, procurorul general din Arkansas, Tim Griffin, a intentat un proces împotriva Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, și două cazuri separate împotriva TikTok și a companiei-mamă din China, ByteDance, susținând că toate cele trei companii au încălcat Legea privind practicile comerciale înșelătoare.

Potrivit unui comunicat de presă, procesul împotriva Meta susține că gigantul și-a conceput „cu bună știință” aplicațiile de social media pentru a „crea dependență” pentru utilizatorii săi mai tineri.

Cazul susține că Meta vizează tinerii cu algoritmi care sunt „proiectați în mod deliberat pentru a exploata fragilitatea creierului tinerilor utilizatori” pentru a maximiza implicarea și a elibera „dopamină”.

Săptămâna trecută, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a spus în fața Congresului că China „nu a cerut” acces la datele din SUA.

„Trebuie să tragem la răspundere marile companii tehnologice pentru faptul că le-au creat platforme care creează dependență copiilor noștri și i-am expus la o lume de conținut nepotrivit și dăunător”, a spus guvernatorul Arkansas, Sarah Huckabee Sanders, într-o conferință de presă.

„Aceste companii de social media susțin de ani de zile că platformele lor sunt benefice, nu creează dependență și că sunt private. Aceasta este definiția unui fals”, a mai spus aceasta.

Într-o declarație adresată AP, șeful de siguranță al Meta, Antigone Davis, a declarat: „Acestea sunt probleme complexe, dar vom continua să lucrăm cu părinții, experții și autoritățile de reglementare, cum ar fi procurorii generali ai statului, pentru a dezvolta noi instrumente, caracteristici și politici care să îndeplinească nevoile adolescenților și ale familiilor lor”.

Administrațiile fac front comun împotriva rețelelor de socializare

Arkansas se alătură altor câteva state care au intentat procese împotriva companiilor de social media în ultimele luni.

În februarie, Texas a dat în judecată Meta pentru utilizarea recunoașterii faciale, pretinzând că Facebook a colectat datele biometrice a milioane de texani fără consimțământ. Se pare că statul solicită daune care ar putea depăși 500 de miliarde de dolari.

TikTok și ByteDance sunt, de asemenea, date în judecată de Indiana pentru că ar fi înșelat utilizatorii cu privire la capacitatea guvernului chinez de a le accesa datele și pentru că nu ar fi protejat copiii de conținutul destinat strict adulților.