Aliații NATO ar putea fi pregătiți să „elimine unele obstacole” din calea Ucrainei către alianța militară

de: Anca Lupescu
16 06. 2023

Aliații NATO ar putea fi pregătiți să elimine unele obstacole din calea Ucrainei către alianța militară, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, cu câteva săptămâni înainte de un summit NATO care urmărește să elimine diferențele privind aderarea Kievului.

Ucraina ar putea adera la NATO fără obstacole

„Există tot mai multe semne că toată lumea va fi capabilă să cadă de acord asupra acestui lucru”, a declarat Pistorius reporterilor de la Bruxelles, întrebat despre rapoartele potrivit cărora SUA sunt deschise să permită Kievului să renunțe la un proces formal de candidatură cerut în trecut de unele alte națiuni.

„Aș fi deschis pentru acest lucru”, a spus Pistorius, vorbind în marja unei întâlniri cu omologii săi din NATO la sediul alianței.

The Washington Post a relatat joi că Statele Unite susțin timid un plan care ar elimina barierele în calea intrării Ucrainei în NATO, fără a stabili un calendar pentru admiterea acesteia.

Publicația a citat un oficial american de rang înalt care a declarat că Washingtonul este „confortabil” cu o propunere a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care ar permite Kievului să ocolească așa-numitul Plan de acțiune pentru aderare (MAP) al alianței.

SUA vrea scurtarea procesului privind aderarea Ucrainei la alianța militară

Din 1999, majoritatea țărilor care doresc să adere la NATO au participat la acest program, care este conceput pentru a ajuta candidații să îndeplinească anumite criterii politice, economice și militare.

Prin scurtarea procesului, SUA speră să reducă diviziunile dintre țările membre cu privire la calea Kievului de aderare la alianța militară transatlantică, a relatat Washington Post.

„Aceasta este o potențială zonă de aterizare în această dezbatere”, a declarat un oficial, citat de acesta.

Cu toate acestea, propunerea ar cere în continuare ca Ucraina să efectueze reforme și, contrar dorințelor aliaților din Europa de Est, nu ar atașa un termen pentru aderarea Ucrainei, potrivit ziarului.

La summitul de la București din 2008, NATO a convenit că Ucraina – care, ca și Rusia, a făcut parte din Uniunea Sovietică până la destrămarea acesteia în 1991 – va adera în cele din urmă la alianță.

Însă liderii NATO nu au făcut până acum niciun pas concret care să stabilească un calendar pentru aducerea Kievului în alianță, lucru pe care aliații din est și Ucraina însăși îl solicită cu insistență.