Alianța SUA-Ucraina se clatină. Au apărut primele fisuri între Biden și Zelenski

de: Cătălina Burghelea
14 03. 2023

Până acum, Statele Unite și Ucraina s-au sincronizat aproape perfect în toate deciziile pe care le-au luat împreună, de când președintele american Joe Biden a promis că va oferi Kievului sprijinul de care are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă. Însă, la mai bine de un an de la declanșarea războiului, au început să apară diferențe tot mai mari în alianța anti-Rusia.

Alianța anti-Rusia se clatină

Sunt fisuri mici între Washington și Kiev privind obiectivele de război și felul în care conflictul s-ar putea încheia, notează Politico. Din conversațiile cu mai mulți oficiali, congresmeni și experți reiese faptul că au apărut tensiuni, motivele fiind sabotajul gazoductului Nord Stream, apărarea sângeroasă și epuizantă a orașului Bahmut și planul ucrainenilor de a recuceri Peninsula Crimeea.

Deși armata rusă se află în Bahmut de nouă luni, ambele tabere suferind pierderi imense în încercarea de a câștiga bătălia pentru controlul unui oraș care nu ar schimba cursul războiului, trupele ucrainene refuză să abandoneze ruinele rămase în picioare, indiferent de costuri.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp să pregătim rezervele și să ne pregătim pentru viitoarele operațiuni ofensive”, a precizat general-colonel Olexandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene. „În același timp, în bătăliile din această fortăreață, inamicul pierde partea cea mai pregătită și capabilă de luptă din armata sa – trupele de asalt Wagner”, a mai spus el.

De ce există tensiuni între SUA și Ucraina

În ciuda explicațiilor oferite de Kiev, oficialii americani sunt îngrijorați că Ucraina pierde prea mulți soldați și epuizează masiv muniție în luptele pentru Bahmut, o decizie care o poate afecta când va declanșa propria ofensivă majoră în această primăvară.

În același timp, serviciile americane de informații au sugerat că un „grup pro-ucrainean” ar fi responsabil pentru distrugerea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, un incident rămas învăluit în mister până acum. Datele publicate de New York Times par să demonteze teoria conform căreia Moscova ar fi cauzat sabotajul.

Zelenski a supărat Administrația Biden

Cu toate că analiștii nu cred că Administrația Zelenski este implicată în exploziile din toamnă, Casa Albă i-a semnalat Kievului că anumite acte de violență, care au loc în afara granițelor ucrainene, nu vor fi tolerate.

De asemenea, tensiunile între americani și ucraineni sunt provocate și de livrările de arme. Până acum, Statele Unite au trimis aproape toate ajutoarele militare pe care Ucraina le-a dorit, dar Kievul continuă să ceară mai mult armament. Această atitudine a lui Zelenski față de Biden este interpretată la Washington drept nerecunoscătoare, spun oficiali din Casa Albă.

Atât în sânul Administrației Biden, cât și al Consiliului de Securitate Națională ar exista diferențe de opinie cu privire la ce arme ar trebui America să trimită Ucrainei, dezvăluie președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților. Casa Albă încă nu i-a pus la dispoziție Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, deoarece însăși armata americană nu are destule, dar și pentru că SUA se tem că ucrainenii ar putea să lovească teritoriul Rusiei, ceea ce ar duce la o escaladare a conflictului.