Prima reacție a lui Karl Nehammer după eșecul în alegeri. Pe cine dă vina: „Vremuri proaste pentru guverne”

de: Cătălina Burghelea
30 01. 2023

Duminică, 29 ianuarie, au loc alegeri regionale în landul Austria Inferioară. Partidul aflat la putere – OVP, al cancelarului Karl Nehammer, a guvernat de mai multe decenii și deține, în prezent, majoritatea absolută, dar sondajele arată că lucrurile s-ar putea schimba. Ce se întâmplă dacă Partidul Popular Austriac pierde scrutinul?

Alegeri regionale în Austria Inferioară

Update 30 ianuarie, ora 09.54. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reacționat după rezultatul alegerilor regionale, afirmând că acestea sunt „vremuri proaste pentru guverne”. Partidul Popular (ÖVP) a pierdut majoritatea absolută din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din Partidul Libertăţii (FPÖ).

Nehammer a dat vina pe „situația mixtă” a diferitelor crize, cum ar fi azilul și inflația, pentru căderea ÖVP din Austria Inferioară în alegerile regionale. Acestea sunt „vremuri proaste pentru guverne”, a declarat el.

„Situația actuală face jocul celor care dau răspunsuri simple la întrebări dificile”, a spus Nehammer. Cu toate acestea, a continuat cancelarul federal, se va lupta pentru fiecare alegător și va arăta că munca cinstită dă roade. „Depinde de noi să ne descurcăm mai bine”, a recunoscut el.

În ciuda pierderii a aproape zece puncte procentuale, Partidul Popular din Austria Inferioară „a rămas clar pe primul loc”, a subliniat Karl Nehammer.

Update 30 ianuarie, ora 07.27. Partidul lui Karl Nehammer a pierdut alegerile în Austria Inferioară, un fief al formațiunii. Primele rezultate parțiale arată că OVP a luat doar 39,9% din voturi, în condițiile în care liderii politici aveau ca obiectiv declarat un scor de peste 40%. În schimb, extrema dreaptă, FPO, partidul libertății, a ajuns la 25%, un plus de 10 procente față de precedentele alegeri.

Înfrângerea în alegeri poate fi preambulul pierderii puterii pentru cancelarul Karl Nehammer. Austria Inferioară este landul care dă cei mai mulți parlamentari în camera superioară, adică 12. În prezent, șapte dintre ei sunt din partea OVP (partidul lui Nehammer), însă coaliția de guvernare are cea mai mică majoritate posibilă în Consiliul Federal: doar un mandat în plus față de opoziție. Așadar, orice pierdere în Austria Inferioară poate distruge alianța care guvernează la Viena.

Știrea inițială: În Austria Inferioară au loc alegerile care ar putea schimba poziţia acestei ţări faţă de intrarea României în spațiul Schengen. Urnele s-au deschis la ora 6:00 şi se închid în funcţie de regiune (la 16:00 sau 17:00), iar rezultatele provizorii sunt aşteptate între 20:00 şi 21:00, ora locală.

În ultima perioadă, mai multe voci din zona politică au relatat că tocmai aceste alegeri au determinat veto-ul care a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Dacă partidul conservator al premierului Karl Nehammer este învins în acest land austriac, ar putea pierde și majoritate absolută în parlament.

Scrutinul de astăzi îl sperie pe Karl Nehammer

Sondajele arată că sprijinul pentru OVP al cancelarului Karl Nehammer, care este condus de Johanna Mikl-Leitner în landul Austria Inferioară, ar putea pierde aproximativ 10 puncte procentuale, ceea ce înseamnă o cădere în jur de 40%, un rezultat catastrofal pentru formațiunea care a deținut majorități confortabile multe decenii. Partidul de extremă-dreapta FPO (Partidul Libertăţii), pe de altă parte, este în pragul unui succes istoric, putând să își dubleze scorul de la 14% la 25%.

De asemenea, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia (martie) şi în Salzburg (aprilie). Acest scrutin vine în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică. Doar 20% până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politicieni, după multe acuzaţii de corupţie. Unul din patru austrieci își imaginează că, „în anumite circumstanţe”, un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia. Iar Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit și „de memoria politică pe termen scurt”, a explicat analistul politic Peter Filzmaier.

O înfrângere pentru OVP ar fi catastrofală

Alegerile din Austria Inferioară sunt unele dintre cele mai semnificative din țară, notează thelocal.at. Potrivit unui sondaj recent, partidul OVP al lui Nehammer conduce în intențiile de vot cu 37%, departe, însă, de majoritatea de care ar avea nevoie pentru a guverna landul fără a forma o coaliție.

Austria Inferioară este a doua cea mai populată provincie a țării, după capitala Viena, și cea mai întinsă ca teritoriu. Landul înconjoară metropola vieneză, iar mulți oameni angajați în oraș locuiesc în apropiere, în Austria Inferioară. O înfrângere pentru OVP ar fi cu atât mai dezastruoasă cu cât landul este considerat o fortăreață a conservatorilor austrieci.

Despre acest scrutin din Austria Inferioară s-a speculat că s-ar afla în spatele veto-ului impus de Nehammer față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând migraţia ilegală. Premierul țării a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.