Al patrulea val de proteste paralizează Franța. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă

de: Anca Lupescu
13 02. 2023

Sindicatele au lansat marți un al treilea val de greve la nivel național împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe francezi să muncească mai mult timp înainte de pensionare, în timp ce legislația și-a început trecerea accidentată prin parlament.

Franța, imobilizată de greve

Update 13 februarie, ora 10.30. Noi manifestații violente au avut loc la Paris, unde sute de mii de protestatari au ieşit în stradă din cauza creşterii vârstei de pensionare. Sutele de mii de francezi au mărşăluit şi au scandat pe străzile capitalei, în a patra rundă de proteste la nivel naţional. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea oamenilor furioși.

Știrea inițială: Serviciile feroviare au fost anulate, programul școlilor a fost perturbat și livrările rafinăriilor au fost oprite, deoarece lucrătorii din mai multe sectoare au ieșit în stradă, iar sindicatele au îndemnat din nou publicul să iasă în număr mare în stradă.

Guvernul spune că oamenii trebuie să muncească cu doi ani mai mult – ceea ce înseamnă pentru majoritatea până la vârsta de 64 de ani – pentru a menține bugetul unuia dintre cele mai generoase sisteme de pensii din lumea industrială.

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre țările OCDE – un beneficiu foarte apreciat la care o majoritate substanțială este reticentă să renunțe, arată sondajele.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a respins acuzațiile opoziției potrivit cărora guvernul ar fi negat amploarea protestelor de stradă de luna trecută din întreaga țară și a declarat că este nevoie de schimbări.

„Sistemul de pensii este în pierdere și dacă ne pasă de sistem, trebuie să îl salvăm”, a declarat ministrul la radio RMC.

Macron face un „joc periculos”

Philippe Martinez, liderul sindicatului CGT, de stânga dură, a declarat că Macron joacă „un joc periculos”, insistând asupra unei reforme profund nepopulare, într-un moment în care gospodăriile se confruntă cu o inflație ridicată.

TotalEnergies (TTEF.PA) a declarat că livrările de produse petroliere rafinate de la siturile sale au fost suspendate din cauza grevei. Producția de electricitate a scăzut cu doar 3,7 gigawați (GW), iar datele operatorului de rețea RTE au arătat că importurile au fost minime în mixul energetic.

Sindicatele și opozanții de stânga spun că banii pot fi găsiți în altă parte, în special de la cei bogați. Opozanții conservatori, de al căror sprijin Macron are nevoie pentru o majoritate de lucru în Adunarea Națională, doresc concesii pentru cei care încep să lucreze de tineri.

Mai mult de un milion de persoane au mărșăluit în orașele din Franța în primele două zile de grevă din ianuarie, pe măsură ce presiunea publică s-a intensificat împotriva unui guvern care insistă că va rămâne pe poziții în ceea ce privește principalele elemente ale reformei.

În parlament, mai mult de 20.000 de amendamente se află în fața legislatorilor, marea majoritate din partea alianței de stânga Nupes. Cu toate acestea, deoarece reforma a fost atașată la un proiect de lege anual privind securitatea socială, guvernul ar putea să o trimită la Senat după doar două săptămâni.