Aderarea României la Schengen este posibilă. Propunerea unui comisar UE pentru Austria

de: Cătălina Burghelea
17 01. 2023

Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane al Austriei a readus pe agenda publică posibilitatea ca România să adere la Schengen cu spațiul aerian mai întâi, o integrare completă fiind așteptată în perioada următoare. Johannes Hahn, coleg de partid cu premierul Karl Nehammer, a spus că înțelege de ce cancelarul a folosit dreptul de veto. Totuși, nu este foarte încântat de situația actuală.

Un comisar UE are o soluție pentru Austria în scandalul Schengen

De altfel, comisarul austriac a readus în discuție ideea intrării României în Schengen cu spațiul aerian mai întâi. Întrebat dacă decizia cancelarului Karl Nehammer a afectat reputația țării sale, Johannes Hahn a răspuns că situația poate fi reparată, iar o primă soluție poate fi „în cazul zborurilor, să încercăm o liberalizare a Schengen” pentru România și Bulgaria.

„Presupun, într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen. Nu sunt încântat de măsură (n.r. – veto de la JAI), dar am o anumită înțelegere”, a explicat Hahn, notează Euractiv.

Ce se întâmplă cu aderarea României la zona de liberă circulație

În lipsa unui acord unanim între statele Uniunii Europene, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care oficialii de la București spun că subiectul nu trebuie grăbit, dar dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu Austria.

Potrivit unor surse din PNL, Bucureștiul nu va insista asupra punerii subiectului pe agenda Consiliului JAI fără sprijinul Austriei. Europarlamentarul liberal Daniel Buda a punctat, însă, că obiectivul privind un acord cu statele membre pentru aderarea la Schengen și găsirea unor soluții, inclusiv cu Austria și Olanda, „trebuie să fie anul acesta”.

Din cealaltă tabără politică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că România „a dormit pe bancheta din spate a Europei” până acum, referindu-se la demersurile de aderare la spațiul Schengen. Cu toate acestea, europarlamentarul Victor Negrescu crede că „2023 poate să fie anul aderării României la spațiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent și cu profesionalism”. Oficialul social-democrat a indicat și momentele-cheie pentru țara noastră: perioadele 25-27 ianuarie și 9-10 februarie.

Grecia sare în ajutorul nostru

Recent, o supriză a venit din partea Greciei, care a preluat inițiativa să sprijine extinderea spațiului de liberă circulație, cu aderarea României și Bulgariei. Ministrul elen pentru migrație și azil, Notis Mitarakis, a transmis că țara sa „își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”.