Adâncurile Pământului ar ascunde cvadrilioane de diamante, sustin ultimele cercetări

de: Cojocaru Cristian
21 05. 2023

Oamenii de știință vin cu o nouă teorie după ce au folosit undele sonore pentru a estima compoziția mantalei superioare a Terrei. Aceștia susțin că adâncurile Pământului ar putea adăposti cvadrilioane de diamante.

Cercetarea are la bază decenii de date de activitate seismică, fiind raportată în revista Geochemistry, Geophysics, Geosystems încă din 2018. Seismografii înregistrează undele tuturor mișcărilor din interiorul Pământului, cum ar fi cutremure. Acestea sunt unde mecanice care se deplasează cu anumite viteze în funcție de materialul prin care trec.

Pe baza datelor, cercetătorii au încercat să reconstituie cum este interiorul Pământului, iar acolo a avut loc descoperirea de-a dreptul interesantă. Oamenii de știință au descoperit anumite zone în care undele seismice tind să accelereze fără vreo explicație anume.

Aceste regiuni sunt cunoscute sub denumirea de „rădăcini cratonice” și reprezintă cele mai vechi și mai imobile secțiuni ale plăcilor tectonice continentale. Uneori par a fi niște munți întorși cu susul în jos, care se întind pe o distanță de până la 320 de kilometri.

Pentru a explica datele seismice, echipa a început să se joace cua posibila compoziție a acestor rădăcini. Ei au ajuns la concluzia că, dacă aceste structuri conțin între 1 și 2% diamant, atunci viteza undelor seismice are avea sens.

Trilioane de tone de diamante s-ar putea afla în adâncurile Pământului

Acest lucru ar putea să nu pară prea mult în ceea ce privește cantitatea totală de material din crustă și manta, dar reprezintă de 1.000 de ori mai multe diamante decât se aștepta.

„Acest lucru arată că diamantul nu este tocmai un mineral atât de exotic pentru că, la scară geologică, este unul destul de comun. Noi putem ajunge la ele, dar totuși, există mult mai multe diamante acolo decât ne-am fi gândit vreodată. Este o dovadă circumstanțială, însă am avut grijă să adunăm toate dovezile. Am trecut prin toate posibilitățile diferite, din fiecare unghi și aceasta este singura explicație rezonabilă rămasă”,  a declarat Dr. Ulrich Faul, autor principal de la MIT, într-o declarație din 2018.

Oamenii de știință au utilizat undele sonore pentru a putea estima compoziția mantalei superioare a Pământului, găsind dovezi că aproximati un cvadrilion (un milion de trilioane) de tone de diamante ar putea fi îngropate undeva la o adâncime de 160 de kilometri.

Diamantele se formează în condiții de temperatură și presiune extrem de ridicate, care se găsesc sub scoarța terestră. Motivul pentru care sunt rare este că se apropie de suprafață doar în erupții specifice care sculptează conducte geologice făcute dintr-o rocă numită kimberlit. Prin urmare, o concentrație mare a acestora adânc sub crustă nu este o ipoteză prea bizară, potrivit studiului publicat în Geochemistry, Geophysics, Geosystems.