Aceste afaceri românești sunt la un pas de colaps: falimentul bate la ușa acestor români

de: Mădălina Bahrim
31 03. 2023

Întreg mediul privat românesc resimte o povară grea pe fondul scumpirilor din ultima perioadă, a îngreunării accesului la finanțare și al crizelor multiple, doar ca pentru unii antreprenori situația e chiar mai critică de atât.

În această categorie regăsim, de exemplu, fermierii, a căror disperare pare să fi atins cote maxime. Agricultura românească și, implicit, afacerile din acest domeniu de activitate ar fi la un pas de colaps, atrag atenția specialiștii sectorului, ce spun că fermierii noștri au nevoie rapidă de măsuri de sprijin pentru a se putea redresa.

Un astfel de apel vine din partea lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale.

Aceste afaceri erau foarte prospere, dar acum sunt la un pas de faliment

„Se știe de problema asta. Noi am semnalat-o și eu am susținut-o pe toate canalele media: e o sinucidere lentă la adresa agriculturii românești ce facem noi acum.

Din punctul meu de vedere, aceste cereale oleaginoase care sosesc din Ucraina – nu spune nimeni că nu trebuie să-i ajutăm – trebuie doar să tranziteze, sub nicio formă să nu se oprească pe teritoriul României, pentru că dacă vrem cifre corecte și exacte, 3,4 milioane de tone de mărfuri din Ucraina au luat locul în piața internă a 3,4 milioane de tone de mărfuri românești, care nu au fost vândute, care stau și acum au un preț foarte scăzut. Aceste mărfuri au luat locul mărfurilor românești în piața noastră, despre asta e vorba.

Nu înțeleg de ce ezităm atât, nu înțeleg de ce nu punem degetul pe rană, pentru că, la finalul zilei, vorbim de securitatea alimentară a României.

Dacă fermierii noștri se vor stinge unul câte unul prin falimente, vom ajunge să fim dependenți doar de importuri și de aceste mărfuri așa-numite ucrainene”, a declarat Gheorghe, citat de B1tv.ro.

Amintim că, zilele acestea, Guvernul a dat o speranță fermierilor anunțând că UE ne va întinde o mână de ajutor. Conform unei informări oficiale, fermierii urmează să fie sprijiniți financiar de Comisia Europeană, după cum anunță guvernanții noștri. Concret, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, țara noastră urmează să primească de la oficialii europeni încă un ajutor financiar pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina.