Aceasta este cea mai apropiată planetă de mărimea Pământului din sistemul solar: Ce au descoperit cercetătorii despre ea e incredibil

de: Ozana Mazilu
01 12. 2023

Oamenii de știință care folosesc telescopul spațial Hubble au măsurat dimensiunea unei exoplanete la doar 22 de ani lumină distanță, confirmând că este cea mai apropiată planetă cunoscută, de dimensiunea Pământului, din sistemul nostru solar până în prezent.

Această planetă seamănă cu Pământul

Numită LTT 1445Ac, oamenii de știință au descoperit pentru prima dată planeta anul trecut și acum au aruncat o privire mai atentă asupra ei, în timp ce trecea prin fața soarelui său, o mică stea pitică roșie, într-un eveniment ceresc cunoscut sub numele de tranzit.

Pe baza descoperirilor lor, publicate ca un nou studiu în The Astronomical Journal, se pare că exoplaneta este o lume stâncoasă ca a noastră, cu un diametru de 1,07 ori mai mare decât cel al Pământului, iar gravitația sa de suprafață este puțin mai sus decât a noastră.

Ce o diferențiază de noi este că temperatura suprafeței sale este de aproximativ 260 de grade Celsius, excluzând orice speranță reală de viață potențială acolo.

Vezi și: Planeta pe care a găsit-o un astrofizician ar putea distruge viața de pe Pământ

Vezi și: NASA a descoperit prima exoplanetă care ar putea găzdui viața. Pare acoperită de un ocean, la ce distanță e de Pământ

Exoplanetele sunt dificil de găsit și mai greu de observat în detaliu. Sunt mici în comparație cu stelele și nu emit propria lor lumină, rămânând în mare parte ascunse în întinderea întunecată a universului.

Ce au descoperit astronomii

Pentru a le vedea, astronomii se bazează în mare parte pe un eveniment ceresc cunoscut sub numele de tranzit, adică atunci când o planetă trece între telescopul nostru pământesc și o stea. Acest lucru provoacă o scădere a luminii stelei și, dacă sunt suficient de norocoși, oamenii de știință o pot surprinde în acțiune, permițând astronomilor să catalogheze o altă planetă care altfel ar fi rămas nevăzută.

Când LTT 1445Ac a fost descoperită pentru prima dată, cercetătorii au folosit satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA pentru a o observa. Telescopul spațial și-a făcut datoria făcând descoperirea, dar nu a fost suficient de puternic pentru a oferi date concludente. Cercetătorii s-au îngrijorat de faptul că ceea ce a observat TESS a înseamnat că exoplaneta a trecut doar de limita stelei sale, renunțând astfel la orice măsurători potențiale. Din fericire, Hubble a fost acolo pentru a salva descoperirea.

Vezi și: Cel mai fierbinte obiect ceresc descoperit vreodată nu este Soarele. Unde se află, ce temperatură are