A simțit ceva ciudat într-o ureche și a ajuns la medic. Doctorul a avut un șoc când a văzut ce se ascundea în canalul auditiv – Foto

de: Ana Anițoiu
30 10. 2023

O femeie în vârstă de 64 de ani din Taiwan a ajuns la un medic după ce a început să audă pocnituri și foșnete neîncetate în urechea stângă, precum și să simtă că ceva se mișcă în canalul ei auditiv. Doctorul a avut un șoc în timpul consultației.

Ce se ascundea în urechea pacientei

După ce s-a chinuit să doarmă timp de mai multe nopți, femeia de 64 de ani din Taiwan a vizitat o clinică de otorinolaringologie. Acolo, medicii au descoperit un mic păianjen care se mișca prin canalul ei auditiv.

În aprilie, medicii au folosit un tub pentru a aspira păianjenul și exoscheletul acestuia, potrivit unui raport de caz publicat miercuri în New England Journal of Medicine.

„Pacienta nu a simțit durere, deoarece păianjenul era foarte mic. Are doar 2 sau 3 milimetri”, a declarat Dr. Tengchin Wang, coautor al raportului și director al departamentului de otorinolaringologie de la Spitalul Municipal din Tainan.

Wang a declarat că a scris raportul din cauza noutății cazului: a mai văzut furnici, molii, gândaci și țânțari în urechile pacienților, dar niciodată o insectă care să se stabilească în interiorul unui canal auditiv.

Păianjenul găsit în urechea pacientei

Alte cazuri de insecte găsite în urechi

Descoperirea unei insecte în urechea unei persoane este rară, dar nu nemaiauzită, conform medicilor din Statele Unite ale Americii.

Cei mai mulți specialiști în otorinolaringologie văd „zeci, dacă nu chiar mai multe, de insecte sau un fel de artropode” în canalele urechii de-a lungul carierei lor, potrivit doctorului David Kasle, medic la ORL Sinus și Alergie din South Florida, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Cu toate acestea, imaginea din raportul lui Wang este „neobișnuită și tulburătoare”, a spus Kasle, potrivit NBC News.

Cercetările anterioare sugerează că insectele vii reprezintă cel puțin 14% din obiectele străine găsite în canalele auditive ale oamenilor. Alte obiecte identificate în mod obișnuit includ dischete de bumbac, mărgele și suporturi pentru cercei.

În 2020, medicii au găsit un gândac japonez în interiorul urechii unei fete de 14 ani din Pennsylvania. Aceasta înotase într-o piscină, apoi a început să simtă că ceva se mișcă în urechea ei dreaptă.

Cu un an înainte, un băiat în vârstă de nouă ani din Connecticut a raportat un zumzet în urechea dreaptă, ceea ce i-a determinat pe Kasle și pe un coleg să descopere o căpușă depusă în timpanul băiatului.

În timp ce copiilor le poate fi mai greu să distingă o insectă în ureche de o durere generală de ureche, adulții ar trebui să fie capabili să își dea seama imediat.

„Există un strat extrem de sensibil și subțire de piele care căptușește canalul auditiv extern, numit canalul auditiv extern. Din cauza sensibilității sale, în mod evident veți simți senzația de târâre, o senzație de gâdilat care este aproape insuportabilă.”, a spus Kasle.

Dr. Stacey Ishman, instructor de otolaringologie la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin, a estimat că a tratat aproximativ opt pacienți cu insecte în urechi de-a lungul celor 23 de ani de carieră – de multe ori persoane care au făcut activități în aer liber, cum ar fi campingul.

„De cele mai multe ori, urechea este complet în regulă. Dacă există vreo leziune la nivelul canalului auditiv, sincer să fiu, este mai des din cauza oamenilor care încearcă să o scoată decât din cauza insectei în sine”, a declarat Ishman, care, de asemenea, nu a fost implicată în noul raport.

Ce ar trebui să facă cei care bănuiesc că au o insectă în ureche

Persoanele care suspectează că ar putea avea o insectă în ureche nu ar trebui să își bage degetul înăuntru, deoarece aceasta i-ar putea înțepa, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

De asemenea, nu ar trebui să folosească pensete sau o agrafă de hârtie, pentru că astfel de instrumente pot deteriora timpanul sau pot provoca sângerări sau infecții. În plus, Ishman a avertizat împotriva introducerii unui bețișor în ureche, care poate găzdui insecta mai departe.

O opțiune sigură, potrivit medicilor, este de a turna ulei vegetal, ulei de măsline sau ulei pentru copii în ureche pentru a îneca insecta sau pentru a o ajuta să alunece afară. Medicii sugerează, de asemenea, înclinarea urechii spre pământ și scuturarea capului pentru a face ca insecta să iasă singură.

În noul raport, Wang a recomandat folosirea lidocainei sau a etanolului pentru a ucide insectele mai mari, împiedicându-le astfel să se miște și să deterioreze urechea. Acest pas ar trebui evitat, totuși, dacă timpanul unei persoane are o gaură în el – ceea ce poate fi greu de determinat de către oameni pe cont propriu.

Chiar și cei care și-au scos o insectă din ureche ar trebui să consulte un medic, a spus Ishman, pentru că părți ale insectei – cum ar fi o antenă – ar putea fi lăsate în urmă.