A picat la CCR legea care nu le dădea voie să-și cumuleze pensia cu salariul: e știrea zilei, altă palmă pe obrazul omului de rând
Toamna se numără sacii de bani de la stat. Luna aceasta pare a fi fabuloasă pentru bugetarii care ajung să aibă venituri lunare colosale, prin cumulul pensiei cu salariul din sistemul public.
Se pare că legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul de la stat este neconstituțională. Magistrații Curții Constituționale (CCR) sunt de părere că actul normativ respectiv, cerut de numeroși români de rând, nu respectă Legea Fundamentală a țării.
Știrea de ultimă oră despre legea care interzicea cumulul pensiei cu salariul
Se pare că, joi, magistrații CCR au admis sesizarea de neconsstituționalitate în ceea ce privește Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, conform informațiilor publicate de G4media.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.
Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.
În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din Constituția României”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.
Vezi aici despre noi vești bune pentru o categorie de bugetari
Bucurie mare pe capul bugetarilor
Decizia îi va bucura peste măsură pe numeroșii angajați de la stat care ies din câmpul muncii cu pensie publică și, adesea grație relațiilor pe care le au, ajung să se angajeze tot la stat ulterior, pe locuri călduțe, bucurându-se nestingheriți de toate beneficiile unui salariat al sistemului public, în paralel cu pensia de la stat.
De-a lungul timpului și mai ales în actualul context al deficitului bugetar excesiv, mulți economiști au afirmat că astfel de practici sunt foarte des întâlnite și că efectiv ajung să căpușeze bugetul public ce de-abia mai respiră.
În timp ce unii ajung să cumuleze lunar sume colosale de bani, pe care un angajat de la privat poate nu le vede grămadă nici într-un an de zile, Guvernul pune tunurile cu taxe și impozite tot pe sectorul privat și pe salariații acestuia.
Vezi dacă mai primesc „decrețeii” pensie