A militat pentru drepturile femeilor și pentru egalitate socială când nu o făcea nimeni. Povestea lui Eleanor Roosevelt, cea mai iubită Primă Doamnă a Americii [VIDEO]

de: Iulia Kelt
18 10. 2023

Anna Eleanor Roosevelt s-a născut pe 11 octombrie 1884 în Manhattan, New York City, fiind nepoata președintelui american Theodore Roosevelt.

Vezi și: Fața nevăzută a fostului președinte american, Franklin Roosevelt: ce părere avea, de fapt, despre antisemitism

Eleanor Roosevelt – prima doamnă a Statelor Unite ale Americii

În copilărie, era considerată „rățușca cea urâtă”

În anul 1887, Eleanor se afla împreună cu tatăl, mama și mătușa sa, la bordul navei SS Britannic, care s-a ciocnit cu White Star Liner SS Celtic.

Cu toate acestea, familia a reușit să se urce într-o barcă de salvare și să ajungă în siguranță la New York, dar în urma acestui incident, Eleanor avea să rămână toată viața cu o teamă constantă de apă.

După decesul părinților săi, Eleanor a fost crescută de bunicii săi materni în Tivoli, New York. A dezvăluit mai târziu că în copilărie era timidă, avea nevoie de afecțiune și că se simțea ca „rățușca cea urâtă”.

În vara anului 1902, Eleanor l-a cunoscut pe Franklin Delano Roosevelt în timp ce se afla într-o călătorie cu trenul către New York. Cei doi au început o corespondență secretă și au dezvoltat o relație pasională.

S-au logodit pe 22 noiembrie 1903, dar mama lui Franklin, Sara Ann Delano, s-a opus relației și i-a convins să păstreze logodna secretă timp de un an.

Cei doi s-au căsătorit pe 17 martie 1905, ceremonia lor fiind consemnată pe prima pagină a ziarului New York Times.

La întoarcerea în Statele Unite, Eleanor și Franklin s-au stabilit într-o casă din New York oferită de mama lui Franklin. Cu toate acestea, Eleanor a avut o relație tensionată cu soacra sa, care a încercat constant să o controleze.

Eleanor și Franklin au avut șase copii: Anna Eleanor, James, Franklin, Elliott, un alt băiat numit Franklin și John Aspinwall.

În septembrie 1918, Eleanor a descoperit scrisori de dragoste de la secretara lui Franklin, Lucy Mercer, și a aflat că soțul său se gândea să o părăsească.

Sub presiunea consilierului Louis Howe și amenințarea mamei lui, cei doi au rămas căsătoriți, dar mariajul lor a devenit mai mult un parteneriat politic. Eleanor s-a implicat activ în viața publică și a început să se concentreze pe munca socială.

În august 1921, în timpul unei vacanțe la Campobello Island, Canada, Franklin a fost diagnosticat cu poliomielită, iar Eleanor l-a îngrijit, deși picioarele lui au rămas paralizate.

Vezi și: Asasinatul președintelui Kennedy: Cele mai cunoscute teorii ale conspitației

Eleanor Roosevelt – prima doamnă a Statelor Unite ale Americii

Eleanor Roosevelt, una dintre cele mai importante personalități din SUA, din toate timpurile

Tot ea a fost cea care l-a încurajat să rămână în viața publică, în ciuda recomandărilor medicilor și a familiei de a se retrage din politică.

Pe măsură ce a crescut în ochii publicului american, Eleanor, s-a distanțat tot mai mult de controlul soacrei sale.

După Marea Criză din 1929, ea a călătorit intens, promovând politica New Deal și contribuind la schimbarea mentalităților societății americane conservatoare.

În 1939, a organizat un concert în aer liber la Lincoln Memorial în favoarea cântăreței de culoare Marian Anderson, căreia i s-a refuzat dreptul de a susține un recital la Constitution Hall. Eleanor a devenit o susținătoare ferventă a drepturilor femeilor.

Eleanor Roosevelt a murit la vârsta de 78 de ani, pe 7 noiembrie 1962, în urma unei insuficiențe cardiace. A rămas una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria Statelor Unite, cunoscută pentru angajamentul său față de drepturile omului, egalitate și justiție socială.

Vezi și: Secretul pe care îl ascunde muntele în care sunt sculptați președinții SUA