A fost descoperită o planetă nouă. De ce este neobișnuită, ce îi uimește pe astronomi
O nouă planetă descoperită de astronomi are proprietăți atât de bizare, încât astronomii încă nu înțeleg felul în care aceasta a ajuns să fie ceea ce este. A fost denumită TOI-4860b și se află la o distanță de aproximativ 260 de ani-lumină de Pământ.
A fost descoperită o planetă nouă
Planeta nouă este un gigant gazos puțin mai mic decât Saturn. Până aici, nimic anormal. Dar TOI-4860b orbitează o veche stea micuță, cu o dimensiune de trei ori mai redusă decât a Soarelui nostru.
Asta face ca planeta să facă un ocol complet în jurul stelei-gazdă într-o perioadă de doar 1,52 zile, la o distanță de aproximativ 0,018 de Unități Astronomice (UA), care este o unitate de măsură a distanțelor ,1 UA fiind egal cu distanța Pământ-Soare, de aproximativ 150 de milioane de kilometri.
Prin această caracteristică, TOI-4860b se alătură unui număr mic, dar în creștere, de planete și lumi neobișnuite ce compun un puzzle fascinant pentru oamenii de știință. Până la ora actuală, nu se cunoaște procesul prin care se formează aceste planete uriașe în jurul unor stele atât de mici.
Două articole separate ce descriu exoplaneta recent descoperită – unul din Astronomy & Astrophysics, celălalt, din Monthly Notices of the Royal Astronomical Society – au fost publicate pe serverul arXiv.
Pe3 măsură ce astronomii găsesc și confirmă tot mai multe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) – aproape 5.500 până acum – curiozitatea și uimirea se răspândesc printre astronomi în privința straniilor lumi noi din cosmos.
Stelele se formează din aglomerări dense de gaze și praf, care alcătuiesc un disc ce începe să se scurgă în interiorul stelei în creștere, precum apa într-un jgheab. Multe modele computerizate sugerează că volumul de materie din acele discuri este determinat de masa stelei; stelele mai mari au mai mult material, cele mai mici, mai puțină.
De ce este neobișnuită, ce îi uimește pe astronomi
Dar, conform acelorași modele, stelele „pitice roșii” mai mici cu aproape 40% din masa și raza Soarelui nu ar trebui să adune suficient material pentru a forma exoplanete peste o anumită dimensiune. Totuși, acestea continuă să fie descoperite – până acum astronomii identificând aproximativ o duzină de asemenea corpuri cerești.
Descoperirea TOI-4860b a fost făcută un grup de astronomi condus de Jose Manuel Almenara, de la Universitatea Grenoble Alpes din Franța, cu ajutorul satelitului TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA.
TESS efectuează o cercetare a aproximativ 200.000 dintre cele mai strălucitoare stele din apropierea Soarelui cu scopul de a căuta exoplanete în tranzit.
Până în prezent, a identificat peste 6.700 de exoplanete candidate (TESS Objects of Interest, sau TOI), dintre care 373 au fost confirmate până în prezent.
Echipa condusă de Almenara a identificat un semnal de tranzit în curba de lumină a unei stele pitice M cunoscută sub numele de TOI-4860. Natura planetară a acestui semnal a fost confirmată de observațiile fotometrice de urmărire de la sol.
,,Raportăm validarea și măsurarea masei stelei TOI-4860 b. Fotometria de la sol confirmă faptul că tranzitele din jurul TOI-4860, identificate inițial prin fotometria TESS, sunt produse de o planetă gigantică”, au scris cercetătorii.
Având în vedere că TOI-4860 b se află foarte aproape de steaua gazdă, astronomii presupun că sistemul este supus unor puternice interacțiuni mareice. Aceste interacțiuni distorsionează planeta și duc la dezintegrarea orbitei, scrie Phys.org.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un semnal suplimentar în datele privind viteza radială, sugerând prezența unei alte planete în sistemul TOI-4860. Acest candidat planetar are o perioadă orbitală de aproximativ 427 de zile, iar masa sa este estimată la cel puțin 1,66 mase Jupiter.
,,Acest lucru ridică posibilitatea ca TOI-4860 b să fi ajuns pe orbita sa cu periapsă mică prin împrăștierea planetă-planetă sau prin rezonanța Kozai cu planeta exterioară, iar apoi a fost circularizată de maree”, au concluzionat autorii lucrării.