A fost creat testul de diabet bazat pe voce. Legătura cu vorbitul la telefon, cât de precis este

de: Gabriel Peneș
20 10. 2023

În curând, prin testul de diabet bazat pe voce, vom putea afla dacă suntem în categoria celor care suferă de această afecțiune. Este vorba de un program care utilizează date ușor disponibile și nu mai mult de 10 secunde de vorbire la smartphone, iar precizia acestuia s-a dovedit foarte mare.

Ce este testul de diabet bazat pe voce

Diabetul de tip 2 afectează milioane de oameni, dar mulți nu știu că suferă de această afecțiune până când ceva rău nu se întâmpla. Dar o echipă de cercetători a creat testul de diabet bazat pe voce, a cărui acuratețe s-a dovedit foarte mare, reușind să identifice afecțiunea în 7 cazuri din 8.

Programul utilizează date ușor disponibile și implică doar 10 secunde de vorbire la un smartphone. În curând, va fi posibil să obținem aplicația pe orice telefon inteligent, ceea ce va oferi o opțiune ieftină și accesibilă pentru persoanele cu acces limitat la unitățile medicale sau pentru cele care și-au neglijat starea de sănătate din comoditate. Acum, cu această metodă, comoditatea lor se va îmbina cu utilitatea testului.

Citește și: Câți români au luat Premiul Nobel, de fapt. Cine sunt cei care l-au ratat, marii nedreptățiți

O echipă de cercetători de la Klick Labs a analizat 267 de persoane care trecuseră recent prin teste standard pentru diabetul de tip 2. Ele au fost rugate să înregistreze pe telefoane o frază scurtă, de șase ori pe zi, timp de două săptămâni. Apoi au căutat diferențe acustice între cei care au fost testați pozitiv și negativ pentru diabet.

Cum funcționează metoda

Combinând prezența sau absența caracteristicilor identificate în amprentele vocale cu vârsta, sexul, înălțimea și greutatea participanților, un model de inteligență artificială (AI) a prezis starea indivizilor. Predicția s-a dovedit corectă în proporție de 86 % pentru bărbați și de 89 % pentru femei.

„Sinteza vocii este un proces complex care se bazează pe efectele combinate ale sistemului respirator, sistemului nervos și laringelui. Orice afectează aceste sisteme poate influența vocea”, au scris cercetătorii în studiul publicat în Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

Este posibil ca majoritatea oamenilor să nu poată identifica aceste modificări, cu siguranță nu în mod fiabil, dar computerele pot efectua analize mai subtile. Cele mai puternice instrumente de predicție au fost înălțimea și variația tonalității vocii între momentele în care fraza a fost înregistrată.

Citește și: Cercetătorii au descoperit o posibilă metodă de tratament pentru diabet

Nivelul ridicat de zahăr din sânge pe termen lung poate afecta nervii periferici și fibrele musculare, ceea ce poate produce tulburări de voce, au arătat studiile anterioare.

Cât de exacte sunt aceste teste

Chiar și creșterile temporare ale glicemiei, pe care diabetul le poate exacerba, au fost interpretate ca fiind capabile să afecteze elasticitatea corzilor vocale, deși acest lucru nu a fost încă dovedit. Altfel spus, anxietatea și depresia pot modifica vocile oamenilor, iar diabetul poate contribui la ambele.

„Cercetarea noastră evidențiază variații vocale semnificative între persoanele cu și fără diabet zaharat de tip 2 și ar putea transforma modul în care comunitatea medicală evaluează diabetul.

Metodele actuale de detectare pot necesita mult timp, călătorii și costuri. Tehnologia vocală are potențialul de a elimina complet aceste bariere”, a spus Jaycee Kaufman, autorul principal al studiului.

Ratele diabetului cresc vertiginos la nivel mondial, creând una dintre cele mai grave crize de sănătate cu care se confruntă lumea și exacerbând multe alte probleme.

Citește și: Ce spun mâinile tale despre starea de sănătate. Legătura nebănuită dintre aspectul unghiilor și anumite boli

Diagnosticul târziu este o contribuție majoră la apariție complicațiilor, deoarece multe intervenții care previn sau atenuează consecințele diabetului vin prea târziu.

Avantajele date de testul de diabet pe bază de voce

Federația Internațională de Diabet estimează că aproape jumătate dintre adulții cu diabet nu sunt conștienți de starea lor. Inevitabil, proporția este cea mai mare în țările cu sisteme de sănătate  mai puțin capabile să facă față la ceea ce va urma. Autorii studiului citează o estimare conform căreia diabetul nediagnosticat va costa întreaga lume 2,1 trilioane de dolari pe an, până în 2030.

Mai multe teste sunt folosite pentru a identifica diabetul de tip 2, dar toate necesită recoltarea de probe de sânge – pe care unii oameni le evită – și vizitarea furnizorilor de asistență medicală și teste de laborator.

„Tehnologia vocală ar putea revoluționa practicile de asistență medicală ca instrument de screening digital accesibil și accesibil”, a spus co-autorul studiului, Yan Fossat.

Citește și: Avertismentul îngrijorător al cercetătorilor: 1,3 miliarde de oameni vor avea diabet zaharat până în 2050

Klick Labs intenționează să repete studiul cu un eșantion mai mare, precum și să caute modalități de a îmbunătăți acuratețea oferită de testul de diabet bazat pe voce. Cercetătorii sunt, de asemenea, interesați de extinderea activității la alte afecțiuni, inclusiv prediabet și hipertensiune arterială.