A făcut istorie în filme, iar românii au iubit-o nespus. Povestea „soției” lui Louis de Funès, cum a ajutat-o actorul să devină mare VIDEO
Claude Gensac s-a născut la 1 martie 1927 în Acy-en-Multien, fiind fiica baritonului André Gensac și a Rosei Brayer.
Ascensiunea acriței Claude Gensac, partenera din film a lui Louis de Funès
La vârsta de șase ani, tatăl ei a părăsit familia pentru de vreme ce s-a îndrăgostit de o celebră cântăreață de la Opera din Paris, Éliette Schenneberg, cu care a avut o fiică, Éliette Gensac, care ulterior a devenit și ea cântăreață. Micuța Claude visa să devină balerină, dar mama ei a îndrumat-o spre actorie.
În 1950, a jucat rolul Ioanei d’Arc în piesa La Pucelle a dramaturgului Jacques Audiberti, marcându-și debutul în lumea teatrului, și a continuat să strălucească în alte producții, interpretând rolul principal feminin în Horace, de Pierre Corneille, în 1951, apoi în Kean, de Jean-Paul Sartre, și în Pour Lucrèce, de Jean Giraudoux, în 1955.
În 1952, Claude Gensac a debutat în cinematografie în filmul Viața unui om cinstit, interpretând rolul unei servitoare alături de Michel Simon, care avea rolul principal.
Louis de Funès, partenerul său de ecran, a jucat rolul unui valet, iar în același an cei doi s-au reîntâlnit în piesa Sans cérémonie regizată de Pierre Mondy, care devenise între timp soțul ei.
Claude Gensac și Louis de Funès au continuat să colaboreze, la filmul Oscar, dar adevărata explozie de succes pentru cuplu a avut loc odată cu pelicula Jandarmul se însoară, în 1968.
Jeanne, soția lui Louis de Funès în viața reală, a fost cea care a recomandat-o pe Claude Gensac pentru rolul soției personajului principal din Oscar.
Cele două erau bune prietene, iar fiul actorului, Patrick, a povestit că mama lui a recomandat-o pe Claude pentru că avea deplină încredere în ea și nu se temea că îi va fura soțul de pe platourile de filmare.
Claude le-a fost profund recunoscătoare lui Louis și Jeannei de Funès pentru că, datorită lor, a reușit să joace în roluri diverse, în afara tiparelor clasice. Toate filmele în care cei doi actori au colaborat au fost foarte apreciate de public. Jandarmul în vacanță și Jandarmul se însoară au devenit hituri.
Claude a rămas activă în teatru și televiziune, însă anii ’70 au însemnat o depreciere pentru actriță, deoarece nu a fost distribuită în filme precum Sur un arbre perché, La Folie des grandeurs sau Aventurile rabinului Iacob, în care juca Louis de Funès.
După dublul infarct suferit de marele actor în 1975, când a fost forțat să-și reducă activitatea profesională, Claude s-a întors la rolurile sale relativ minore.
Moartea lui Louis de Funès, finalul carierei sale
Totuși, în 1980, când de Funès a revenit pe scenă, i-a oferit partenerei sale preferate rolul secundar din adaptarea cinematografică a piesei Avarul, iar în 1982, cei doi au jucat împreună în Jandarmul și jandarmerițele.
Pelicula a reprezentat ultima apariție pe ecran a lui Louis de Funès, care a murit în ianuarie 1983. După dispariția sa, cariera cinematografică a lui Claude a intrat într-un con de umbră, dar ea a continuat să joace în teatru și în seriale de televiziune.
În 2005, și-a publicat autobiografia, Ma biche… c’est vite dit!, cu o referire la celebra replică a lui Louis de Funès din filmele în care au jucat împreună. Ultimul film i-a adus o nominalizare la Premiile César pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar în 2015, la vârsta de aproape 88 de ani.
Ultima ei apariție în cinematografie a fost în 2016, în filmul Baden Baden Baden, regizat de Rachel Lang, în care a interpretat rolul bunicii personajului principal. Era programată să filmeze în 2017 pentru filmul Nos années folles, dar starea sa de sănătate nu i-a permis să ajungă pe platourile de filmare.
În 1989, Claude Gensac s-a stabilit definitiv în Normandia, într-un mic conac pe care l-a achiziționat în localitatea Glos-sur-Risle. Aici a murit în somn, în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2016, la vârsta de 89 de ani.