9 din 10 români n-au bani deoparte: dacă apare o cheltuială urgentă, trebuie să se împrumute

de: Mădălina Bahrim
12 09. 2023

O ducem greu cu banii și puțini dintre români sunt în stare să afirme, fără urmă de îndoială, că sunt pregătiți să facă față unei urgențe care ar implica un cost financiar mărișor.

Majoritatea oamenilor trăiește de la o lună la alta, sperând ca necazul să nu-i lovească și să nu se întâmple vreo situație care să implice o anumită cheltuială.

Se pare că, dacă ar interveni vreo urgență, 90% dintre familiile din România n-ar putea să acopere o eventuală cheltuială de 2.000 de euro, echivalentul a aproximativ 10.000 de lei.

Poate că oamenii au ceva economii, de câteva sute de lei, dar vorbim aici de o sumă consistentă căreia nu i-ar putea face față.

Dacă li s-ar întâmpla așa ceva, oamenii ar putea ieși din situație doar dacă ar găsi o surse de la care să împrumute acești bani, ceea ce iar reprezintă o provocare. Cine te poate împrumuta rapid cu o astfel de sumă?

Toți avem probleme cu banii, dar ne e rușine să o spunem

Familia, prietenii, o instituție de finanțare? Greu de spus, iar pentru mulți chiar și varianta împrumutului e total nesigură, fiindcă puțini avem cunoștințe dispuse să ne aloce o astfel de sumă de bani de pe o zi pe alta, presupunând că avem nevoie să acoperim o cheltuială foarte urgentă.

Conform unei analize Statistica, românii au și o pudoare în a discuta cu alții subiecte legate de bani și de dificultățile financiare pe care le au de înfruntat. Nici nu e de mirare, în fond. Când de-abia te descurci să supraviețuiești de la o lună la alta, nu-ți este deloc confortabil să dezvălui aceste detalii intime și altora, mai ales într-o lume bazată pe aparențe, în care fiecare persoană în parte încearcă să expună în spațiul public cea mai bună variantă a sa, fie ea și utopică.

Totuși, oamenii trebuie să știe că nu sunt singuri. E important să conștientizăm că, deși discutând numai poate că nu rezolvăm problema de fond, dar măcar ne relaxăm când vedem că nu suntem singurii care au probleme atât de grave și că, de fapt, e un veritabil fenomen și cei mai puțini sunt cei lipsiți de probleme, nu invers. Pe de altă parte, dacă vorbești deschis cu prietenii, e posibil să apară de nicăieri o potențială soluție la problemele care te macină. Niciodată nu știi cum te poate inspira ideea unui prieten și e posibil să ajungi astfel, de exemplu, să pui pe picioare o mică afacere sau să-ți dezvolți un hobby sau o abilitate care să-ți rotunjească veniturile sau chiar să-ți confere independență financiară.

Prin urmare, tuturor ne este greu și e important să știi că e normal să ai probleme. Anormal e să te scufunzi în ele și să crezi că nu există ieșire. Capul sus!