60 de milioane de euro, puse „la bătaie” pentru patronii români: ce șef de firmă poate pune mâna pe bani și în ce condiții

de: Alexandru Puiu
07 06. 2023

O nouă ocazie unică pentru antreprenorii români care activează în sectorul IT. Apare o nouă ocazie de finanțare pentru aceștia. Este vorba despre posibilitatea pusă la dispoziție startup-urilor românești, dar și celor din alte 6 țări europene, de către un fond de investiții polonez.

Pentru cunoscători, este vorba despre firma de investiții ff Venture Capital (ffVC). Noul său fond de capital de risc poartă denumirea de ff Red & White.

Ce firme românești au șansa de a primi finanțarea colosală

Startup-urile eligibile sunt din varii domenii de activitate și se ocupă de o paletă largă de necesități tehnologice, precum: software pentru companii (enterprise software), tehnologie industrială (industrial tech), transformare prin sustenabilitate (sustainability transformation).

Pe de altă parte, apele sunt deosebit de tulburi în sectorul IT global, măcinat acum de crizele care au determinat numeroși giganți tech să apeleze la restructurări în rândul personalului.

Unul dintre ultimele anunțuri de acest tip a venit din partea companiei LinkedIn. Conducerea acesteia tocmai a decis să dea afară 716 de persoane și, mai mult decât atât, își va închide aplicația de căutare a unui loc de muncă în China. CEO-ul LinkedIn, Ryan Roslansky, a spus într-o notă adresată angajaților că reducerile fac parte dintr-o schimbare de strategie care a fost determinată de modificări în comportamentul clienților și de creșterea mai lentă a veniturilor.

Impactul concedierilor în cadrul companiei este unul destul de semnificativ. Per total, conform cifrelor oficiale, aproximativ 20.000 de oameni lucrează la LinkedIn, astfel încât disponibilizările reprezintă aproximativ 3,5% din numărul total de angajați.

În aceeași ordine de idei, printre companiile care au făcut mari disponibilizări în ultimul timp, se numără Microsoft, Amazon, Google, Intel, Zoom, Twitter, IBM, Coinbase, PayPal, SAP, Salesforce, Spotify, Vodafone etc.

În cele din urmă, trebuie specificat faptul că pe piața IT din România aceste probleme globale nu se resimt. O analiză BestJobs arată că recrutarea în România accelerează în 2023 în ciuda concedierilor masive din Vest. Companiile au contactat până acum cu 45% mai mulți candidați față de începutul anului trecut și au transparentizat cu 14% mai multe oferte salariale.