6.500 de lei amendă pentru românii care primesc acest ajutor de la stat, dar nu îl folosesc corect
Milioane de români beneficiază în 2023 de vouchere pentru alimente de la stat, adică primesc din două în două luni câte 250 de lei pentru a-și achiziționa hrană și alimente de bază. Doar că statul e pregătit să-i sancționeze dur pe cei ce nu utilizează ajutorul așa cum ar trebui.
Concret, dacă achiziționezi băuturi alcoolice sau tutun folosindu-te de ajutorul de la stat, riști o amendă usturătoare, de 6.500 de lei.
Trebuie să fii foarte atent, dacă ești un beneficiar al cardurilor sociale, fiindcă nu ai voie să cheltui acei bani decât pe alimente esențiale, cum ar fi pâinea, făina, orezul, zahărul sau uleiul, sau pentru a acoperi costul unor mese calde, de exemplu la cantină.
Despre sancționarea românilor care folosesc greșit cardurile alimentare a vorbit de curând însuși ministrul Marcel Boloș.
Voucherele pentru alimente îți pot aduce o amendă de 6.500 de lei!
„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei.
Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.
Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat ministrul Marcel Boloș.
Beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:
-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.