Câți bani trebuie să ai, ca să-ți permiți un apartament în orașele din România: vei fi surprins

de: Mădălina Bahrim
14 01. 2023

A avea propria casă este un lucru la care tind numeroși români, motiv pentru care merită să mai vedem ce se întâmplă pe piața noastră imobiliară și mai ales cum au evoluat prețurile, dar și care sunt perspectivele pentru viitor.

Începem cu aspectele pecuniare care sunt, de altfel, cele mai importante și ne referim la anul 2022, ca la unul al scumpirilor, din păcate.

Ca să-ți permiți achiziționarea unui apartament în marile orașe ale țării trebuie să dispui de bani frumoși, metrul pătrat util fiind mii de euro în zonele bune!

De exemplu, conform unei analize Imobiliare.ro, în Brașov, prețurile au crescut într-un ritm alert în anul 2022, de la 1.459 de euro la 1.623 euro pe metru pătrat util. La rândul său, Cluj-Napoca a consemnat o majorare de 14% a prețului mediu solicitat pe segmentul locuințelor în 2022, de la 2.105 la 2.410 euro pe metru pătrat util. n Timișoara, ritmul de creștere al prețurilor a înregistrat un avans de 6% în anul 2022, comparativ cu 7% în anul 2021.

În continuare, aflăm că în în Constanța, ritmul de creștere a fost mai lent în anul 2022, înregistrându-se o creștere procentuală de doar 2%, comparativ cu 14% în 2021, prețul mediu pe metru pătrat util ajungând la 1.431 de euro (de la 1.408 euro). De altfel, prețurile pentru o locuință situată în București au crescut cu 5%, de la 1.620 la 1.704 de euro pe metru pătrat util.

„Anul 2022 a fost caracterizat de multă incertitudine – pe de-o parte panica generată de conflictul din țara vecină, apoi creșterea costului de construcție pentru a culmina cu inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare.

Totuși, piața rezidențială și-a urmat cursul, numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ, iar prețurile au continuat să crească. Totodată, ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor”, explică Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro.

Ce ne așteaptă anul acesta în imobiliare?

Ei bine, 2023 debutează cu o oarecare liniște și nu prea vedem materializându-se problemele despre care vorbesc unii analiști economici. Se pare că piața intră într-o formă de echilibru și sunt șanse să vedem noi ieftiniri, deci ar putea fi un an bun pentru achiziții. Desigur, un preț mic sau mare reprezintă un aspect deosebit de subiectiv, fiecare persoană având propriile sale scări de evaluare din acest punct de vedere.

“Cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori”, menționează Daniel Crainic.