200.000.000 de euro pentru a distruge rezerve de vin. Motivul pentru care a fost luată această decizie, în Franța
Guvernul din Franța a transmis că va aloca suma de 200 de milioane de euro pentru a distruge rezerve de vin. Motivul din spatele acestei hotărâri a fost explicat.
Motivul pentru care guvernul francez a luat această decizie
Decizia guvernului francez de a aloca o avere pentru distrugerea unor rezerve de vin este o încercare de a-i ajuta pe producătorii aflaţi în dificultate şi de a susţine preţurile.
Hotărârea vine în contextul în care mai multe regiuni importante producătoare de vin din Franţa, mai ales zona Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza mai multor factori, printre care se numără schimbările în obiceiurile de consum, criza costului vieţii şi efectele pandemiei de coronavirus.
Scăderea cererii de vin a avut drept consecințe: o supraproducţie, o scădere bruscă a preţurilor şi dificultăţi financiare majore pentru unul din trei producători de vin din regiunea Bordeaux, conform asociaţiei locale a agricultorilor.
Cei 200 de milioane de euro de la guvernul francez vin pentru a suplimenta un fond inițial de 160 de milioane de euro al Uniunii Europene alocat pentru acest scop.
Ce se va întâmpla cu alcoolul din vinul distrus
Alcoolul din vinul distrus ar putea fi vândut companiilor pentru a fi folosit în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produse de curățare și parfumuri.
”Producem prea mult, iar preţul de vânzare este sub preţul de producţie, aşa că pierdem bani”, a explicat Jean-Philippe Granier, de la asociaţia producătorilor de vin din Languedoc.
Ministerul francez al Agriculturii a mai anunțat în luna iunie un fond de 57 de milioane de euro pentru a finanţa scoaterea viţei-de-vie de pe aproximativ 9.500 de hectare în regiunea Bordeaux.
De asemenea, alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să se orienteze către alte produse, de exemplu măslinele.
Industria a fost grav afectată atât de tendința consumatorilor de a alege bere și alte băuturi în detrimentul vinului, cât și de pandemia de coronavirus, ce a dus la închiderea restaurantelor și barurilor în toată lumea. Astfel, a fost înregistrată o scădere considerabilă a vânzărilor.
Situația a fost agravată de scumpirile la alimente și combustibili, legate de creșterea considerabilă a prețurilor energiei la nivel mondial şi de invazia rusă în Ucraina. În acest context, cumpărătorii au început să își reducă cheltuielile pentru bunuri ce nu sunt esențiale, cum ar fi vinul.