Zelenski, optimist cu privire la aderarea la UE. Macron spune că ar putea dura decenii până ca Ucraina să devină membră
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski este încrezător că va primi un răspuns pozitiv cu privire la aderarea țării sale la Uniunea Europeană. Acest optimism al său vine după ce a discutat cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, și cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Nu de aceeași părere este Franța, care spune că ar putea dura „decenii” până ca Ucraina să devină membră a UE.
Volodimir Zelenski și-ar putea vedea visul împlinit
Ucraina, care se luptă cu invazia Rusiei, caută să aderare la UE. Comisia Europeană a declarat că va răspunde, luna viitoare, cererii lui Zelenski, fiind un pas cheie înainte ca problema să fie abordată de statele membre.
„Astăzi, am mai făcut un pas – foarte important şi nu doar formal – pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a declarat Volodimir Zelenski.
Discuții la nivel înalt despre aderarea Ucrainei la UE
Președintele Ucrainei a avut discuţii despre integrarea europeană a țării sale atât cu Charles Michel (liderul Consiliului European), cât şi cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
„Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum – în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..) Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a precizat liderul de la Kiev.
Macron nu este la fel de entuziasmat
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron avertizează că o eventuală aderare a Ucrainei la blocul comunitar ar putea dura „decenii”. În schimb, a propus, în paralel, crearea unei „comunităţi politice europene” noi, care va putea include ţări precum Regatul Unit. Macron şi-a prezentat viziunea în timpul unui discurs la Strasbourg, de Ziua Europei.
Ce ar putea face guvernul de la Kiev, în schimb
Totuși, această idee, pe care cancelarul german Olaf Scholz a considerat-o „foarte interesantă” în timpul unei întâlniri cu Emmanuel Macron la Berlin, este posibil să creeze frustrări printre ţările deja candidate – declarate sau potenţiale – la integrarea în UE.
„Această organizaţie europeană nouă ar permite naţiunilor europene democratice să adere la baza noastră de valori, să găsească un nou spaţiu de cooperare politică, de securitate, de colaborare”, a explicat președintele Franței.
Atât Ucraina, cât şi ţări mai puţin avansate pe calea aderării, precum Bosnia, ar putea fi membre ale noii organizaţii, în aşteptarea finalizării procedurii de aderare la Uniune, care „va dura, de fapt, câteva decenii”, a anunțat Macron. Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, ar putea face parte din noua structură, a conchis liderul francez.