Voyager 1 încă este captat de către Pământ: unde este satelitul NASA în spațiu

de: Andrei Tilimpea
06 09. 2022

Allen Telescope Array din California a detectat un semnal de la sonda Voyager 1, satelitul NASA lansat în urmă cu 45 de ani, care în prezent se îndreaptă spre marginile exterioare ale sistemului solar, cu mult dincolo de orbita lui Pluto.

Allen Telescope Array (ATA), un observator radio recent renovat de lângă San Francisco din California, dedicat căutării vieții extraterestre, a intrat în contact cu sonda Voyager 1 pe 9 iulie, folosind 20 dintre cele 42 de antene parabola ale sale, care au fiecare peste 6,1 metri lățime. Telescopul a înregistrat 15 minute de date, conform unui comunicat, care au fost stocate pe un disc.

„Detectarea lui Voyager 1, cel mai îndepărtat obiect creat de om, cu Allen Telescope Array recondiționat este o afișare excelentă a capacităților și punctelor forte ale telescopului și o reprezentare a efortului remarcabil depus de echipa ATA de la începutul programului de renovare în 2019”, a spus echipa într-un comunicat.

Declarația nu a oferit informații suplimentare despre semnalul pe care l-a prins. NASA a investigat o eroare ciudată care a făcut ca Voyager 1 să trimită înapoi date prostii despre locația sa în spațiu. NASA a raportat prima dată eroarea în mai, deși nu a precizat când a început problema. Agenția este încrezătoare că nava spațială este în siguranță, deoarece, dacă datele galimatie ar fi exacte, semnalul de la Voyager 1 nu ar fi îndreptat corect spre Pământ.

Voyager este în raza radarelor

Situată în prezent la aproximativ 23,3 miliarde de kilometri distanță de Pământ, de 156 de ori distanța Soare-Pământ, Voyager 1 este încă urmărită de rețeaua de spațiu adânc a NASA, trimițând 160 de biți pe secundă de date înapoi acasă. Pentru comparație, o conexiune obișnuită în bandă largă la domiciliu este măsurată în megabiți pe secundă, adică milioane de biți pe secundă.

Nava spațială, care a intrat în ceea ce astronomii definesc drept spațiu interstelar în urmă cu 10 ani, măsoară proprietățile mediului interstelar dincolo de marginea heliosferei, bula de plasmă creată de soare care înconjoară planetele.

Voyager 1 mai trebuie să zboare prin Norul Oort, un disc sferic de comete și asteroizi la cele mai îndepărtate părți ale sistemului solar, la mai mult de 2.000 de distanțe Soare-Pământ de soare.

Nicio navă spațială nu a vizitat vreodată Norul Oort, iar lui Voyager 1 va dura aproximativ 300 de ani să ajungă acolo. Până atunci, însă, sonda va fi moartă de mult, deoarece se așteaptă să rămână fără combustibil pentru a-și alimenta sistemele încă din 2025.