Vouchere de energie de la stat, confirmate oficial: tot ce trebuie să știe românii, cum le pot folosi, la ce

de: Alexandru Puiu
19 12. 2022

Românii vulnerabili, cu venituri mici, întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în a-și achita facturile la energie în această perioadă. În acest context, autoritățile au introdus vouchere de energie, în continuarea programului de tichete de masă de la stat care a funcționat în a doua jumătate a acestui an.

Pensionarii, persoanele cu dizabilități, persoanele care primesc ajutor sociale și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia în 2023 de un ajutor financiar de 1400 de lei, sub forma unor așa numite vouchere de energie. Banii pot fi folosiți pentru plata facturilor sau a datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze naturale, butelie, lemne de foc. Întregul proces de distribuție, cât și efectuare a plăților efective se va realiza prin intermediul Poștei Române.

Vouchere de energie, după tichetele de masă de la stat: ce trebuie să știi

Programul definit prin Ordonanța de Urgență 166/2022 a fost creat pentru a compensa scumpirile accelerate din domeniul energiei. În total, este vorba de 1400 de lei acordați în două tranșe egale de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023.

Vouchere de energie for fi acordate sub forma unor carduri, la fel ca în cazul tichetelor sociale. Acestea urmează să fie tipărite și distribuite către beneficiari de Poșta Română. Listele de persoane care se încadrează în această inițiativă vor fi comunicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ideea de bază este că beneficiarii vor primi automat cardul de energie prin poștă, cu confirmare de primire. Cardul este gratuit la prima emitere, dar dacă îl pierzi, vei plăti reemiterea sa.

Achitarea de facturi cu cardurile de energie se va efectua prin serviciul de mandat poștal. Plata se va putea face fie la oficiile poștale, fie direct la factorul poștal, la adresa de domiciliu a beneficiarului. “Pe de o parte, avem prima modalitate, la oficiul poștal și, a doua modalitate, este cea prin direct prin intermediul oficiantului poștal, a poștașului, în termeni cât mai simpli, care completează documentele necesare, eliberează aceeași dovadă și de-acolo revine responsabilitatea Poștei Române pentru ca să opereze plățile către furnizorii de energie”, după cum a explicat ministrul Marcel Boloș.

Dacă vrei să faci orice plată folosind vouchere de energie, ai nevoie de următoarele documente:

  • cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;
  • actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  • documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada datoriei curente și/ sau restante față de furnizorul de energie și/ sau, după caz, față de asociația de proprietari/ locatari;
  • în situația în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este inscripționat pe cardul de energie, contractul privind furnizarea energiei la domiciliul declarat împreună cu declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la domiciliul unde locuiește.

Beneficiari ai cardurilor de energie, conform Avocatnet.ro, pot fi:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Cei care se încadrează în mai multe categorii dintre cele listate, vor primi un singur card de energie, iar ajutorul total va rămâne cel de 1400 de lei în două rate de câte 700 de lei.