Viitorul umanității, în laborator: bebelușii vor fi „produși” în fabrici specializate

de: Andrei Tilimpea
13 12. 2022

Aceasta este prima unitate de uter artificial din lume și îți va permite să alegeți caracteristicile bebelușului dintr-un meniu.

EctoLife, capabil să crească 30.000 de copii pe an, spune că se bazează pe peste cincizeci de ani de cercetare științifică revoluționară.

Conceptul este creat de Hashem Al-Ghaili, un biotehnolog și comunicator științific, din Berlin.

El spune că facilitățile ar permite cuplurilor infertile să conceapă un copil și să devină adevărații părinți biologici ai propriilor lor urmași.

Așa-numitul „Pachet de elită” ți-ar permite să modifici genetic embrionul înainte de a-l implanta în uterul artificial.

Totul, de la culoarea ochilor și a părului, până la putere, înălțime și inteligență, poate fi ales, iar bolile genetice moștenite pot fi evitate.

Procesul de naștere se face printr-o apăsare de buton

„Vă prezentăm EctoLife, prima unitate de uter artificial din lume, care este alimentată în întregime cu energie regenerabilă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300.000 de femei mor din cauza complicațiilor sarcinii. Uterul artificial EctoLife este conceput pentru a atenua suferința umană și pentru a reduce șansele de cezarială. Cu EctoLife, nașterile premature și cezaranele vor fi de domeniul trecutului”, explică Hashem.

Hashem spune că oferă o soluție și pentru femeile cărora li s-a îndepărtat uterul chirurgical din cauza cancerului sau a altor complicații.

De asemenea, ar putea ajuta țările care suferă de o scădere severă a populației, inclusiv Japonia, Bulgaria, Coreea de Sud și multe altele.

Hashem crede că tehnologia este deja disponibilă și doar constrângerile etice stau în calea realizării în realitate a conceptului.

El spune: „Fiecare caracteristică menționată în concept este 100% bazată pe știință și a fost deja realizată de oameni de știință și ingineri. Singurul lucru rămas este construirea unui prototip combinând toate caracteristicile într-un singur dispozitiv. În ceea ce privește intervalul de timp, depinde într-adevăr de liniile directoare etice. În prezent, cercetarea asupra embrionilor umani nu este permisă peste 14 zile”, spune cercetătorul.

„După 14 zile, embrionii trebuie distruși din motive etice. Dacă aceste restricții etice sunt relaxate, o acord cu 10 până la 15 ani înainte ca EctoLife să devină utilizat pe scară largă peste tot. Adăugați la cei cinci ani de conștientizare și educație publică pentru a ajuta oamenii să devină mai receptivi la tehnologie”, a continuat acesta.

„Fabrica” de bebeluși

Facilitatea dispune de 75 de laboratoare înalt echipate, fiecare putând găzdui până la 400 de păstăi de creștere sau uterce artificiale.

Fiecare pastă este proiectată pentru a reproduce condițiile exacte care există în interiorul uterului mamei. O singură clădire poate incuba până la 30.000 de copii crescuți în laborator pe an.

Podurile sunt echipate cu un ecran care afișează date în timp real despre progresul dezvoltării bebelușului. Datele pot fi vizualizate și prin intermediul unei aplicații pentru telefon.

„EctoLife îi permite bebelușului să se dezvolte într-un mediu fără infecții. Podurile sunt fabricate din materiale care împiedică lipirea germenilor de suprafețele lor. Fiecare pod de creștere are senzori care pot monitoriza semnele vitale ale bebelușului, inclusiv bătăile inimii, temperatura, tensiunea arterială, ritmul respirator și saturația de oxigen. Sistemul bazat pe inteligență artificială monitorizează, de asemenea, trăsăturile fizice ale bebelușului și raportează eventualele anomalii genetice”,

Deoarece se crede că bebelușii recunosc limba și învață cuvinte în timp ce sunt încă în pântece, capsulele de creștere EctoLife au difuzoare interne care redă o gamă largă de cuvinte și muzică pentru bebelușul tău.

O aplicație permite alegerea listelor de redare pe care bebelușul le ascultă și posibilitatea de a le cânta direct pentru a se familiariza cu vocea ta înainte de naștere.

„Pachet de elită”

Pachetul Elite îți permite să modifici genetic embrionul înainte de a-l implanta în uterul artificial.

„Și dacă doriți ca bebelușul să iasă în evidență și să aibă un viitor mai luminos, pachetul nostru Elite vă oferă posibilitatea de a modifica genetic embrionul înainte de a-l implanta în uterul artificial. Datorită instrumentului de editare a genelor CRISPR-Cas 9, puteți edita orice trăsătură a bebelușului  printr-o gamă largă de peste 300 de gene. Prin inginerie genetică a unui set de gene, Pachetul Elite vă permite să personalizați culoarea ochilor, culoarea părului, nuanța pielii, puterea fizică, înălțimea și nivelul de inteligență ale bebelușului”, explică firma.

„De asemenea, vă permite să remediați orice boli genetice moștenite care fac parte din istoria familiei dumneavoastră, astfel încât copilul dumneavoastră și urmașii lor să trăiască o viață sănătoasă și confortabilă, fără boli genetice”, continuă anunțul.

Fiecare grup de poduri este conectat la două bioreactoare centrale. Primul bioreactor conține substanțe nutritive și oxigen, care sunt furnizate bebelușului printr-un cordon ombilical artificial.

Acest bioreactor conține, de asemenea, o soluție lichidă care servește drept lichid amniotic care înconjoară bebelușii în uterul mamei. Este bogat în hormoni vitali, factori de creștere și anticorpi care susțin creșterea și dezvoltarea bebelușului tău.

Datorită unui sistem controlat de inteligența artificială, fiecare bebeluș primește nutrienți personalizați, adaptați nevoilor sale.

Al doilea bioreactor este conceput pentru a elimina orice deșeuri produse de bebeluși, care sunt transferate de un cordon ombilical artificial. Cu ajutorul unui strat delicat de enzime proiectate, al doilea bioreactor poate recicla apoi deșeurile și le poate transforma înapoi în nutrienți utili. În acest fel, instalația asigură o aprovizionare constantă și durabilă de nutrienți proaspete bebelușului dumneavoastră.