Viața pe Lună, posibilă: cum poate solul satelitului natural al Pământului să transforme dioxidul de carbon în oxigen

de: Ozana Mazilu
06 05. 2022

Solul de pe Lună poate converti dioxidul de carbon în oxigen, crescând posibilitatea ca acesta să poată fi folosit pentru a susține viața umană în spațiu.

Conform unui studiu recent publicat în Science Daily, solul lunar conține compuși activi care ar putea fi utilizați, împreună cu lumina soarelui și dioxidul de carbon, pentru a produce apă, oxigen și combustibil care să susțină viața pe o bază lunară și să permită explorarea în continuare a spațiului.

Solul de pe Lună conține compuși activi care pot transforma dioxidul de carbon în oxigen și combustibili, anunță oamenii de știință din China. Ei explorează acum dacă resursele lunare pot fi folosite pentru a facilita explorarea umană pe Lună.

Oamenii de știință de la Universitatea Nanjing, Yingfang Yao și Zhigang Zou, speră să proiecteze un sistem care să profite de solul lunar și de radiația solară, cele două resurse cele mai abundente de pe Lună. După ce a analizat solul lunar adus înapoi de nava spațială chineză Chang’e 5, echipa lor a descoperit că eșantionul conține compuși – inclusiv substanțe bogate în fier și titan – care ar putea funcționa ca un catalizator pentru a face produsele dorite, cum ar fi oxigenul folosind lumina soarelui și dioxid de carbon.

Solul de pe Lună poate converti dioxidul de carbon în oxigen

Pe baza observației, echipa a propus o strategie de „fotosinteză extraterestră”. În principal, sistemul folosește solul lunar pentru a electroliza apa extrasă de pe Lună și în oxigenul și hidrogenul alimentat de lumina soarelui. Dioxidul de carbon expirat de locuitorii lunii este, de asemenea, colectat și combinat cu hidrogenul din electroliza apei în timpul unui proces de hidrogenare catalizat de solul lunar.

Procesul produce hidrocarburi, cum ar fi metanul, care ar putea fi folosit drept combustibil. Strategia nu folosește energie externă, ci lumina soarelui pentru a produce o varietate de produse dorite, cum ar fi apă, oxigen și combustibil, care ar putea susține viața pe o bază lunară, spun cercetătorii. Echipa caută o oportunitate de a testa sistemul în spațiu, probabil cu viitoarele misiuni lunare cu echipaj ale Chinei.

„Folosim resurse de mediu pentru a minimiza sarcina utilă a rachetei, iar strategia noastră oferă un scenariu pentru un mediu de viață extraterestră durabil și accesibil”, spune Yao.

În timp ce eficiența catalitică a solului lunar este mai mică decât catalizatorii disponibili pe Pământ, Yao spune că echipa testează diferite abordări pentru a îmbunătăți designul, cum ar fi topirea solului lunar într-un material nanostructurat cu entropie ridicată, care este un catalizator mai bun.