Vești proaste de la medicul Octavian Jurma: O nouă variantă de COVID a ajuns și în România. Când lovește valul 7
O nouă variantă de coronavirus, foarte contagioasă, a ajuns și în România. Dacă respectă „șabloanele” pandemice, aceasta va fi dominantă relativ repede în țara noastră și va „trona” în valul 7, care va demara cel mai probabil în luna noiembrie, a avertizat cercetătorul Octavian Jurma.
„Temuta versiune BQ.1.1” a ajuns în România, avertizează Octavian Jurma
În SUA, autoritățile din domeniul sănătății au estimat, vineri, că versiunile BQ.1 și BQ.1.1 au reprezentat 16,6% din variantele de coronavirus din țară, aproape dublându-se față de săptămâna precedentă, în timp ce Europa se așteaptă ca acestea să devină dominante într-un lună.
„Mă tem că am vești proaste. Temuta versiune BQ.1.1 a fost deja identificată în România încă din septembrie. Datele nu sunt obținute din rapoartele CNSCBT (n.r. – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile), ci din GISAID, o bază de date internațională unde și România trimite secvențele făcute în laboratoarele din țară. Conform acestei baze de date, secvența pentru BQ.1.1 a fost introdusă în data de 30 septembrie 2022, iar proba analizată a fost recoltată în dată de 13 septembrie 2022 în București”, a explicat medicul român.
Noua variantă de COVID este foarte contagioasă și se răspândește rapid
Dr. Jurma crede că acel caz nu este singular, iar răspândirea versiunii BQ.1.1, care, de fapt, este o descendentă a subvariantei BA.5 (Omicron), va fi una rapidă. Potrivit cercetătorului român, noua variantă de COVID „circulă de la mijlocul lunii septembrie, chiar dacă identificarea sa nu a fost anunțată încă de CNSCBT”.
Anunț despre valul 7
Tulpina BQ.1.1 va fi în continuare raportată ca BA.5 până când Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile va decide să ne informeze specific în privința sa, subliniază medicul Octavian Jurma.
„BQ.1.1 devine dominantă rapid în vestul Europei și este doar o chestiune de timp până când va deveni dominantă și în România. Când se va întâmpla acest lucru e greu de spus în lipsa unor date mai precise, dar, având în vedere valurile precedente, acest lucru se întâmplă în aproximativ o lună de la confirmarea prezenței primelor variante în circulație comunitară. Dacă și BQ.1.1 va respecta calendarul versiunilor Omicron precedente, valul 7 va debuta la începutul lunii noiembrie, iar vârful va fi atins în decembrie/ianuarie chiar în preajma sărbătorilor, unul dintre scenariile pesimiste pe care le-am discutat”, a declarat expertul.
Variantele BQ.1 și BQ.1.1 ar putea declanșa o creștere foarte mare a numărului de noi cazuri din această iarnă, este avertismentul lansat de Gregory Poland, expert în virusologie. Citește și Premierul Albaniei: „Am făcut contrabandă cu vaccinuri COVID”.