Vești bune pentru români: se schimbă legea pentru prosumatori, panouri fotovoltaice

de: Andrei Tilimpea
02 12. 2022

Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, o procedură mai simplă de racordare la rețea pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor persoane fizice.

Noua legislație, care de fapt transpune o directivă europeană, vine cu o modificare de interes pentru viitorii prosumatori “mici”.

Cu alte cuvinte, cei care doresc să instaleze capacități fotovoltaice de maximum 10,8 kW ar trebui să se poată racorda la rețea doar după o simplă notificare a distribuitorului. ANRE are la dispoziție șase luni de la momentul publicării OUG să stabilească această procedură deci, în teorie, ea ar trebui să fie valabilă de la începutul verii viitoare.

În 15 zile de la trimiterea acestei notificări, distribuitorul este obligat să răspundă în cazul în care, din motive justificate, nu poate racorda noua instalațiea așa cum a dorit solicitantul și poate propune o soluție alternativă.

Dacă firma de distribuție nu trimite acest răspuns, instalația de maximum 10,8 kW ar trebui racordată în termen de o lună de când doritorul a trimis notificarea distribuitorului.

Noile prevederi

  • „Art. 17 – (1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ANRE stabilește o procedură de notificare simplă pentru racordările la rețea, prin care instalațiile sau unitățile generatoare ale prosumatorilor de energie din surse regenerabile și proiectele demonstrative cu o putere electrică aprobatǎ inferioară sau egală cu 10,8 KW, ori echivalentă pentru conexiunile diferite de conexiunile trifazice, se racordează la rețea în urma transmiterii unei notificări operatorului de distribuție și realizării, dacă este necesar, a modificărilor instalațiilor de racordare la rețea a respectivului loc de consum.
  • (2) În termen de 15 zile de la notificarea prevăzută la alin. (1), operatorul de distribuție poate refuza racordarea la rețea solicitată în conformitate cu prevederile  art. 25 alin. (2) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare sau poate propune un punct alternativ de racordare la rețea, din rațiuni justificate corespunzător de siguranță sau de incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului; în cazul unei decizii pozitive a operatorului de distribuție sau în absența unei decizii din partea acestuia, în termen de o lună de la notificare, instalația sau unitatea de producție agregată poate fi conectată”.

Avantaje pentru prosumatori

Una dintre alte prevederi avantajoase pentru prosumatori este și instituirea posibilității ca un prosumator să beneficieze de compensare pentru mai multe locuri de consum, dacă toate sunt la același distribuitor și la același furnizor.

“Este o ordonanţă tehnică, dar aş vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanţă şi sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-şi monteze energie regenerabilă, practic, panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Prin această ordonanţă de urgenţă, prin această Directivă, practic, îşi pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumeri nu numai în locaţia aceea unde este consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite, urmând să se facă, practic, compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, pe toate locaţiile prosumatorului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după adoptarea OUG.