Vestea zilei despre impozitele românilor: de când vom plăti semnificativ mai mult pentru locuință, teren

de: Alexandru Puiu
13 10. 2022

După mai multe variante vehiculate în presă legate de creștere accelerată a impozitelor locale, pentru a aduce bani la bugetele primăriilor, se pare că ne apropiem în sfârșit de o variantă finală, după votul Senatului. Acum știm când vom plăti mai mult pentru casă, teren și alte proprietăți imobiliare.

Cele mai mari creșteri la impozite, introduse printr-un sistem de impozitare complet diferit față de cel de acum se vor resimți începând cu 2026, din ce se poate desprinde din proiectul de lege adoptat în Senat. Ca referință, legea urmează să fie transmisă Camerei Deputaților pentru votul decisiv.

Creșteri de impozite și taxe

Ce s-a schimbat cu impozitele românilor, ce a rămas la fel

Proiectul de lege adoptat ieri de senat păstrează regulile vechi de impozitare pentru încă trei ani, în timp ce prevederile OG 16/2022 vor fi resimțite de către populație abia din 2026, nu din 2023, cum se dorea în varianta originală a inițiativei. Cel mai important aspect este acesta, în cazul persoanelor fizice, se păstrează toate normativele vechi pentru clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și cele mixte.

Punctual, conform analizei realizate de Avocatnet.ro, în perioada 2023 – 2025, impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea după care se calculează este determinată prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal, articolul 457.

Este relevant că în anumite localități se vor majora semnificativ valorile din acel tabel, dar sub nicio formă nu vorbim de un trend la nivel național. Aceste particularități variază în funcție de rangul localității și zona de amplasare.

În schimb, începând cu 2026, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).