Vestea dimineții pentru acești pensionari români: se schimbă legea în România, cine are de câștigat
În România există foarte multe feluri de pensii și nu sunt toate bazate pe contributivitate la stat, pe cât ai plătit impozit. Pe de altă parte, nu se pot baza toate pe acest aspect. Pe marginea acestui subiect, autoritățile române vin cu schimbări importante.
Pe ordinea de zi a Guvernului, în ședința de ieri, s-a aflat un document referitoare la revizuirea pensiilor. Cu această ocazie, aflăm că Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat propunerea conform căreia pensiile militare să fie incluse în reforma sistemului de pensii. Ca referință, asta înseamnă că cei din armată și din poliție vor continua să se bucure de pensii speciale, neancorate în contributivitate la stat. Cu alte cuvinte, nu pleacă nicăieri.
Pensiile speciale, imposibil de desființat, din nou
Pe hârtie, România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reformeze sistemul public de pensii. De acele modificări legislative depinde accesul la anumite fonduri din PNRR, Planul Național de Redresare și Reziliență. Printre altele, era vorba de reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, un punct pe care țara noastră trebuie să-l rezolve până la finalul celui de-al patrulea trimestru.
Pentru că pensiile militarilor și polițiștilor să facă parte din acea reformare, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Internet ar fi trebuit să avizeze în acest sens un Memorandum primit de la Ministerul Muncii. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar documentul a fost returnat neavizat, neaprobat.
Scopul PNRR, pe lângă reducerea cheltuielilor, este de a reduce inechitățile dintre cei care primesc pensii speciale și cei care iau pensii clasice, bazate pe contribuțiile la stat. În final, însă, reducerea pensiilor speciale ale magistraților este imposibilă din cauza deciziei CCR de acum câteva săptămâni, pe când militarii și polițiștii pur și simplu nu vor să li se umble la pensii și, din câte se pare, merge și așa.
”Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora. Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu. Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, se arată în Memorandum, potrivit Ministerului Muncii.