Vestea bună pentru toți pensionarii români: ieși mai repede la pensie, cu bani mai mulți. Totul pleacă de la concedii

de: Alexandru Puiu
26 04. 2022

Momentul în care ieși la pensie și modul în care ți se calculează pensia în România ține de vechimea în muncă pe care ai acumulat-o. Asta înseamnă că poți să ieși mai repede la pensie, dacă ai muncit o perioadă mai îndelungată sau că poți câștiga mai mult, dacă ieși la limită de vârstă.

Până acum, pensia s-a aflat în corelație strictă cu perioada de contributivitate de pe parcursul activității profesionale. Asta înseamna că doar perioada în care ai lucrat și ai dat bani la sistemul public de pensii era luată în calcul. De acum înainte, situația este cu totul alta, iar perioadele de necontributivitate, în care ai fost în concediu, se iau și ele în calcul și, implicit, îți influențează pensie. În mod previzibil, nu este vorba de orice tip de concediu, dar o mare parte dintre ele se vor lua în calcul, în conformitate cu legea nr. 263/2010 actualizată.

Ce concedii se iau în calcul la pensie, ca perioadă de vechime în muncă

Atâta timp cât ești angajat cu contract de muncă, vechimea în muncă pe baza căreia se stabilește dreptul la pensie se calculează și pe perioada concediului de odihnă, chiar și dacă sunt acordate mai multe zile decât cele minim 20 prevăzute în Codul muncii. Singurele care se scad sunt absențele nemotivate și concediile fără plată.

În schimb, concediului pentru incapacitate de muncă se adaugă la pensie. „Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, se arată în Legea nr. 346/2002. Suplimentar, pe perioada acestui concediu se acordă și o indemnizație, pe o perioadă de 183 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical, conform avocatnet.ro.

Tot ca vechime în muncă se consideră concediile pe care le pot lua părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copiilor. Lista include: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul paternal, concediul de creștere a copilului, concediul de acomodare și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.