Vaccinări pe WhatsApp, în Piatra Neamț și Iași: 250 de euro făceau pe oricine imun, dar fictiv

de: Ozana Mazilu
20 01. 2022

Recent, au avut loc 25 de percheziții, la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție. Se pare că aceste persoane au obținut, în mod illegal, niște certificate de vaccinare anti-COVID-19. Prețul pentru aceste vaccinări pe WhatsApp? 250 de euro de persoană.

Activitățile au fost efectuate de polițiștii anticorupție ai #DGA – Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

Vaccinările pe WhatsApp, pedepsite

De asemenea, s-au pus în executare cinci mandate de aducere și șapte ordonanțe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice, conform comunicatului de presă al Direcției Generale Anticorupție.

Sursa: Pagina de Facebook a Direcției Generale Anticorupție

Mai exact, medici și asistenți medicali din județele Neamț și Iași au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane, în schimbul unor sume de bani. Aceste aspecte de natură infracțională au fost săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent.

Aceste acte de infracționalitate se petreceau pe WhatsApp. Foloseau WhatsApp, bazându-se pe faptul că mesajele transmise pe această rețea sunt criptate. Astfel, trimiteau copia după actul de identitate al „clienților”, iar medicii le eliberau acestora adeverința de vaccinare și certificatul verde.

În rețea se folosea vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a sesizării formulată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț de către D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Neamț.

“Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor  D.G.A. din cadrul serviciilor județene anticorupție Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, precum și efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamt și Brigăzilor de Operațiuni Speciale Bacău și Suceava”, se arată în comunicatul de presă.

Mai mult, acesta nu este un caz singular. Un medic de familie din județul Dolj este suspectat că ar fi vaccinat pe hârtie cel puțin 100 de persoane. Acestea au fost înregistrați ca fiind imunizați cu doza unică Johnson&Johnson și trecuți în Registrul Național de Vaccinare. Mai multe detalii, găsești aici.