Un virus a fost modificat pentru a distruge celulele cancerigene: cum a funcționat, ce spun cercetătorii
Cancer și virusuri: de ce să nu punem doi dintre cei mai mari inamici ai noștri biologici unul împotriva celuilalt? Iată cum un virus a distrus celulele cancerigene la un pacient.
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust au folosit un medicament fabricat dintr-o formă modificată genetic de herpes simplex – virusul herpes rece – pentru a ataca tumorile din corpul bolnavilor de cancer, dezvoltând o formă de ultimă oră de terapie împotriva cancerului.
În timp ce experții avertizează că vor fi necesare mai multe studii de urmărire, tratamentul aparent a salvat deja viața a cel puțin unui pacient, potrivit BBC News. Acel pacient, Krzysztof Wojkowski din vestul Londrei, a fost supus terapiei experimentale după ce a primit un diagnostic de cancer al glandei salivare în 2017.
Cum a acționat acest virus
„Mi s-a spus că nu mai sunt opțiuni pentru mine și că primesc îngrijire la sfârșitul vieții”, a spus el pentru BBC. „A fost devastator, așa că a fost incredibil să mi se ofere șansa de a participa la acest proces”.
Multe tratamente experimentale eșuează. Dar aceasta pare să fi fost excepția, cel puțin deocamdată – ceea ce este o veste extraordinară pentru Wojnowski și poate ajuta la deschiderea unui drum pentru a-i ajuta și pe alții.
„Am făcut injecții la fiecare două săptămâni, timp de cinci săptămâni, care mi-au eradicat complet cancerul”, a declarat Wojnowski pentru BBC. „De doi ani nu am cancer”.
Injecțiile cu virus, cunoscute sub numele de RP2, sunt administrate direct în tumoră. Modul în care funcționează, în termeni simpli, este prin invadarea celulelor canceroase și prin explozia lor, relatează BBC, unde sistemul imunitar este, de asemenea, activat pentru a ajuta la finalizarea procesului.
În total, din totalul de 40 de pacienți care au participat la studiu, trei din nouă care au primit doar injecția cu RP2 și-au micșorat tumorile, în timp ce șapte din 30 care au primit un tratament combinat cu RP2 al unui alt medicament pentru cancer au beneficiat în mod similar. Cercetătorii au prezentat aceste constatări la conferința medicală a Congresului ESMO de la Paris, săptămâna trecută.
„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze”, a declarat cercetătorul principal al proiectului Kevin Harrington pentru BBC.
Folosirea virusurilor pentru a trata cancerul nu este nouă, dar astfel de rezultate promițătoare – și salvatoare de vieți – chiar și într-un studiu la scară atât de mică, este ceva de care să fim entuziasmați.