19 apr. 2022 | 09:46

Un primar ucrainean vorbește despre interogatoriul la care a fost supus de ruși. Ce au vrut să afle soldații

ULTIMA ORĂ
Un primar ucrainean vorbește despre interogatoriul la care a fost supus de ruși. Ce au vrut să afle soldații

Un primar ucrainean a vorbit despre interogatoriul „dur“ la care a fost supus de răpitorii ruși, după ce a fost reținut timp de aproape o săptămână de forțele lui Putin, luna trecută. Edilul a spus, de asemenea, că a solicitat ajutorul Papei pentru a pune capăt războiului, care a distrus zone întinse din oraşul său din sudul Ucrainei.

Primar ucrainean, dezvăluiri despre interogatoriul „dur“ al răpitorilor ruși

Un primar ucrainean a făcut dezvăluiri cu privire la orele de interogatoriu „dur“ la care l-au supus răpitorii ruși atunci când a fost reținut timp de aproximativ o săptămână, luna trecută. Acesta a mărturisit și că a apelat la ajutorul Papei pentru încetarea conflictului armat, care a distrus zone întinse din oraşul său din sudul Ucrainei.

„Au fost şase zile periculoase pentru că am înţeles că pentru ruşi viaţa mea şi a civililor valorează zero“, a declarat la Roma Ivan Fedorov, primarul oraşului Melitopol, aflat acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.

Ucraina a informat că Fedorov a fost răpit de ruși pe data de 11 martie, după ce forțele lui Putin au cucerit orașul asediat Melitopol, în regiunea sudică pe care Rusia încearcă să o controleze. Eliberarea primarului a fost anunțată de Kiev în cadrul unui schimb de prizonieri la 16 martie.

Moscova, care insistă să numească acțiunea sa din Ucraina o „operațiune militară specială“, nu a făcut niciun comentariu cu privire la detenţia primarului ori la schimbul de prizonieri raportat de Ucraina.

După cum aminteam și mai sus, Ivan Fedorov, care s-a întâlnit sâmbătă cu Papa Francisc şi cu cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, înainte de a participa la o slujbă în ajunul Paştelui, a afirmat că a solicitat ajutorul Vaticanului să intervină pe lângă președintele rus, Vladimir Putin, pentru a fi deschise coridoare umanitare pentru Mariupol, care s-a confruntat cu bombardamente devastatoare.

Citește și: Primarul ucrainean care fusese răpit de forțele ruse a fost eliberat în schimbul a nouă soldați

Fedorov s-a confruntat cu tortură „psihologică“

La ajutorul Papei a apelat și maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de puşcaşi marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, într-o scrisoare postată luni pe Telegram.

Vorbind despre detenţia sa de către forţele ruse în departamentul de poliţie din Melitopol, Fedorov a declarat într-un interviu: „Au venit la mine, noaptea, cinci sau şapte soldaţi şi am vorbit timp de aproximativ patru sau cinci ore, un dialog dur“.

„Au vrut să dea un exemplu cu mine despre ce se va întâmpla dacă nu vom fi de acord cu ceea ce vor ruşii“, a declarat edilul pentru Reuters şi ziarul italian Il Messaggero, mărturisind că s-a confruntat cu tortură „psihologică“, dar nu fizică.

„Soldaţii ruşi au presupus că vor fi bine primiţi, dar nu a fost aşa… şi de aceea ruşii au fost foarte, foarte furioşi“, a spus el.

„Nu există mâncare în oraşul meu. Nu există nicio farmacie. Jumătate din oraşul meu este distrus. Mai mult de 200 de persoane au fost răpite. Nu este sigur să te plimbi pe străzi“, a continuat Fedorov.