Primarul ucrainean care fusese răpit de forțele ruse a fost eliberat în schimbul a nouă soldați

Primarul ucrainean care fusese răpit de forțele ruse a fost eliberat în schimbul a nouă soldați

Primarul din Skadovsk, un oraș-port din regiunea Herson din Ucraina, a fost răpit, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Oleksandr Yakovlyev și adjunctul său Yurii Palyukh ar fi fost luați astăzi. Rusia a susținut că deține controlul asupra întregii regiuni Herson acum, după ce a luat orașul aproape de începutul invaziei.

Primarul unui oraș ucrainean a fost răpit de forțele ruse

UPDATE 17 martie – Primarul din Melitopol, eliberat la schimb cu nouă soldaţi ruşi

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat în schimbul a nouă soldați ruși, după ce fusese răpit pe 11 martie, a anunţat Daria Zarivna, consilieră a şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Ukrinform.

„Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitate. Timp de mai mult de cinci zile, răpitorii l-au ţinut pe primar, forţându-l să coopereze, însă Fedorov nu a cedat. Rusia a primit la schimb nouă dintre soldaţii săi captivi născuţi în 2002-2003. De fapt sunt copii“, a declarat Zarivna.

Nu este prima dată când oficialii ucraineni au fost răpiți de la începutul războiului. Primarul orașului din sudul Dniprorudne, Yevheniy Matvieyev, și primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, ar fi fost, de asemenea, răpiți.

Alte sisteme de apărare aeriană sunt trimise în Ucraina

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătește să ceară Congresului ajutor militar suplimentar pentru țara sa, SUA și aliații săi NATO trimit deja mai multe sisteme de rachete sol-aer în Ucraina pentru a-i ajuta în apărare.

Potrivit unui înalt oficial american, aceste sisteme suplimentare includ sistemele mobile de apărare aeriană SA-8, SA-10, SA-12 și SA-14 din era sovietică.

Aceste sisteme au o gamă de altitudine mai mică decât sistemul S-300, pe care Ucraina l-a solicitat. Cu toate acestea, au o rază de acțiune mai mare decât rachetele de umăr Stinger furnizate anterior Ucrainei, oferindu-le capacitatea de a lovi rachetele de croazieră.

Sistemele provin din țările partenere NATO și sunt „pe drum”, potrivit acestui înalt oficial american. În acest moment, nu este clar cum vor fi completate aceste sisteme în țara furnizoare.

Lavrov spune că există speranțe pentru un compromis în discuțiile dintre Ucraina și Rusia

Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina sunt dificile, dar există speranţe pentru a ajunge la un compromis, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Negocierile sunt dificile din motive evidente, dar totuși există o anumită speranță pentru a ajunge la un compromis”, a spus Lavrov într-un interviu televizat pentru instituția rusă RBK, transmis în direct de Ministerul Afacerilor Externe, relatează CNN.

Lavrov a mai spus că sunt în desfășurare negocieri pe chestiuni umanitare, cu privire la situația de pe teren în ceea ce privește ostilitățile și pe reglementarea politică.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins sugestiile că este gata să se predea drept o „provocare copilărească”, după ce un banner fals a apărut într-un buletin de știri ucrainean care spunea că președintele îi cere poporului să depună armele.

„Pot doar să cer armatei ruse să renunțe la arme și să se întoarcă acasă. Suntem deja acasă, ne apărăm pământul, copiii noștri. Nu vom renunța la nicio armă până la victoria noastră”, a spus Zelenski într-o declarație video.

Potrivit oficialilor guvernamentali ucraineni, bannerul fals a apărut pe canalul de știri Ukraine 24 după un hack rusesc.

Citește și: