18 apr. 2022 | 20:52

Mariupol, apărat de Batalionul Azov: cine sunt extremiștii din Ucraina, de fapt

ACTUALITATE
Mariupol, apărat de Batalionul Azov: cine sunt extremiștii din Ucraina, de fapt

Batalionul Azov este cel care apără orașul strategic Mariupol. Președintele rus, Vladimir Putin a făcut referire la prezența unor astfel de unități în cadrul armatei ucrainene, fiind totodată și unul dintre motivele invocate care stau la baza atacului.

În trecut, garda națională a Ucrainei posta pe Twitter un videoclip în care acești luptători își ungeau gloanțele cu grăsime de porc, fiind folosite împotriva cecenilor musulmani, aliați ai Rusiei. De asemenea, acest batalion este și cel implicat în antrenarea civililor prin exerciții militare, dar mulți se întreabă ce este Batalionul Azov.

Azov este o unitate militară de infanterie de extremă-dreapta, formată din voluntari, ai cărei membri, estimați la 900, sunt ultranaționaliști și acuzați că adăpostesc ideologia neo-nazistă. Unitatea a fost formată inițial ca un grup de voluntari în mai 2014 din banda ultranaționalistă Patriot of Ukraine și grupul neo-nazist al Adunării Naționale Sociale (SNA).

Ambele grupuri s-au implicat în idealuri xenofobe și neonaziste și au agresat fizic migranții, comunitatea de romi și oamenii care s-au opus opiniilor lor. Ca batalion, grupul a luptat pe linia frontului împotriva separatiștilor pro-ruși în Donețk, regiunea de est a Ucrainei.

Chiar înainte de a lansa invazia, Putin a recunoscut independența a două regiuni controlate de rebeli față de Donbas. La câteva luni după recucerirea orașului-port strategic Mariupol de la separatiștii susținuți de ruși, unitatea a fost integrată oficial în Garda Națională a Ucrainei pe 12 noiembrie 2014 și a primit mari laude din partea președintelui de atunci Petro Poroșenko.

Unitatea a fost condusă de Andriy Biletsky, care a fost lider atât al Patriotului Ucrainei (fondat în 2005), cât și al SNA (fondat în 2008). Se știe că SNA a efectuat atacuri asupra grupurilor minoritare din Ucraina.

În 2010, Biletsky a spus că scopul național al Ucrainei este de a „conduce rasele albe ale lumii într-o cruciadă finală… împotriva Untermenschen (rase inferioare) conduse de semiți”. Biletsky a fost ales în parlament în 2014. El a părăsit Azov deoarece aleșii nu pot fi în forța militară sau de poliție. A rămas parlamentar până în 2019.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani este poreclit de către susținătorii săi Bely Vozd. El a înființat partidul de extremă dreapta Corpul Național în octombrie 2016, a cărui bază principală sunt veteranii din Azov.

Andriy Biletsky

Andriy Biletsky

Extremiștii din Batalionul Azov apără Mariupol

Unitatea a primit sprijinul ministrului de interne al Ucrainei în 2014, deoarece guvernul a recunoscut că propria sa armată era prea slabă pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși și s-a bazat pe forțele voluntarilor paramilitari.

Aceste forțe au fost finanțate de oligarhi, cel mai cunoscut fiind Igor Kolomoisky, un miliardar magnat energetic și guvernator de atunci al regiunii Dnipropetrovska. Pe lângă Azov, Kolomoisky a finanțat și alte batalioane de voluntari, precum unitățile Dnipro 1 și Dnipro 2, Aidar și Donbas.

Azov a primit finanțare și asistență și de la un alt oligarh: Serhiy Taruta, guvernatorul miliardar al regiunii Donețk. În 2015, Andriy Diachenko, purtătorul de cuvânt al regimentului la acea vreme, a spus că 10 până la 20% dintre recruții lui Azov erau naziști.

Unitatea a negat că aderă la ideologia nazistă în ansamblu, dar simbolurile naziste, cum ar fi svastica și regaliile SS, sunt răspândite pe uniformele și corpurile membrilor Azov. De exemplu, uniforma poartă simbolul neo-nazist Wolfsangel, care seamănă cu o svastică neagră pe un fundal galben. Grupul a spus că este doar un amalgam al literelor „N” și „I” care reprezintă „idee națională”.

Membrii individuali au declarat că sunt neonazişti, iar ultra-naţionalismul de extremă-dreapta este omniprezent printre membri.

În ianuarie 2018, Azov și-a lansat unitatea de patrulare stradală numită National Druzhyna pentru a „restabili” ordinea în capitală, Kiev. În schimb, unitatea a desfășurat acțiuni împotriva comunității de romi și a atacat membri ai comunității LGBTQ.

„Ucraina este singura națiune din lume care are o formațiune neo-nazistă în forțele sale armate”, a scris un corespondent al revistei americane, Nation, în 2019.

Un raport din 2016 al Oficiului Națiunilor Unite al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OCHA) a acuzat regimentul Azov de încălcarea dreptului internațional umanitar.

Raportul a detaliat incidentele din noiembrie 2015-februarie 2016, în care Azov și-a încorporat armele și forțele în clădiri civile uzate și și-a strămutat rezidenți după jefuirea proprietăților civile. Raportul acuza, de asemenea, batalionul că violează și torturează deținuții din regiunea Donbas.

În iunie 2015, atât Canada, cât și Statele Unite au anunțat că propriile forțe nu vor sprijini și nici nu vor antrena regimentul Azov, invocând legăturile sale neonaziste. În anul următor, însă, SUA au ridicat interdicția sub presiunea Pentagonului.

În octombrie 2019, 40 de membri ai Congresului SUA conduși de reprezentantul Max Rose au semnat fără succes o scrisoare prin care cereau Departamentului de Stat al SUA să desemneze Azov drept „organizație teroristă străină” (FTO).

Sprijinul transnațional pentru Azov a fost larg, iar Ucraina a apărut ca un nou hub pentru extrema dreaptă din întreaga lume. Bărbați de pe trei continente au fost documentați să se alăture unităților de antrenament Azov pentru a căuta experiență de luptă și a se angaja într-o ideologie similară.

În 2016, Facebook a desemnat pentru prima dată regimentul Azov drept „organizație periculoasă”. Conform politicii companiei privind persoanele și organizațiile periculoase, Azov a fost interzis de pe platformele sale în 2019.

Grupul a fost plasat sub denumirea Facebook Tier 1, care include grupuri precum Ku Klux Klan și ISIL. Utilizatorii care se angajează în laude, sprijin sau reprezentare a grupurilor de nivel 1 sunt, de asemenea, interziși.

Cu toate acestea, pe 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia, Facebook și-a anulat interdicția, spunând că va permite laudele la adresa Azov.

„Deocamdată, facem o excepție restrânsă pentru laudele regimentului Azov strict în contextul apărării Ucrainei sau în rolul lor ca parte a gărzii naționale a Ucrainei. Dar continuăm să interzicem orice discurs instigator la ură, simbolismul urii, laudele violenței, laudele generice, sprijinul sau reprezentarea regimentului Azov și orice alt conținut care încalcă standardele comunității noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei-mamă a Facebook, Meta, pentru Business Insider.

Inversarea politicii va fi o mare durere de cap pentru moderatorii Facebook, a spus Intercept, un site web din SUA.