Un bărbat s-a vindecat de Covid după 411 zile de infectare. „Încă lucrăm pentru a înțelege cel mai bun mod de a-i proteja”

de: Dumitrescu Andrei
04 11. 2022

Bărbatul, care are un sistem imunitar slăbit în urma unui transplant de rinichi, a învins în cele din urmă boala datorită unui cocktail de medicamente.

Experții de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, Londra, și King’s College London au descris modul în care bărbatul, acum în vârstă de 59 de ani, nu a reușit să scape de o variantă timpurie a virusului.

Medicii au detectat infecția continuă a bărbatului prin analizarea geneticii tulpinii de virus pe care o purta.

Bărbatul s-a infectat în decembrie 2020

Ulterior, i s-a administrat un cocktail de anticorpi neutralizanți cunoscuți ca fiind eficienți împotriva variantelor timpurii ale coronavirusului, ceea ce a permis în cele din urmă organismului său să scape de Covid.

Cercetarea a precizat că bărbatul a fost testat inițial pozitiv în decembrie 2020 și, deși simptomele sale au dispărut, a continuat să fie testat pozitiv intermitent până în ianuarie 2022.

Un pacient anterior tratat de aceeași echipă a fost testat pozitiv la Covid timp de 505 zile, dar ulterior a murit.

Noile variante de Covid au însemnat că tratamentele cu anticorpi neutralizanți sunt acum în mare parte ineficiente, potrivit rezultatelor publicate în revista Clinical Infectious Diseases.

Dr. Luke Snell, de la Guy’s & St Thomas’, a declarat: „Unele variante noi ale virusului sunt rezistente la toate tratamentele cu anticorpi disponibile în Marea Britanie și în Europa. Unele persoane cu un sistem imunitar slăbit sunt încă expuse riscului de a se îmbolnăvi grav și de a se infecta în mod persistent.”

„Încă lucrăm pentru a înțelege cel mai bun mod de a-i proteja și trata”.

Pacienții cu un sistem imunitar slăbit au dificultăți în a se recupera, ceea ce înseamnă că ei găzduiesc virusul pentru mai mult timp.

Acest lucru poate da timp virusului să se transforme în interiorul corpului lor, putând duce la o nouă variantă care poate continua să infecteze alte persoane.

Unii experți suspectează că acest lucru a stat la baza apariției variantei Omicron, super-mutată, care a devenit dominantă la sfârșitul anului 2021.