Ultima redută a alternativelor la carne: de ce este important să facă valuri în Franța

de: Alexandru Puiu
07 01. 2022

Într-o perioadă în care până și supermarketurile românești au început să ofere mai multe alternative atractive la carne, marii producători de burgeri vegani sau cârnați bazați pe plante se dau peste cap să cucerească Franța, iar explicația este interesantă.

Francezii continuă să fie gurmanzii Europei. Cei mai mulți dintre ei sunt carnivori, iar cei care nu sunt, au pretenții destul de ridicate în materie de gust, încât să nu fie foarte deschiși la ideea înlocuitorilor de carne. Falsele fripturi sună și arată bine în teorie, dar când vrei să știi ferma din care a fost tăiată vaca din care consumi burgerul, acest lucru e mai complicat în cazul Beyond Burger sau Impossible Burger. Nu de alta, dar ”carnea” aceea este scoasă dintr-un laborator, nu dintr-o vacă.

Imitația de carne, din ce în ce mai atractivă

De la carne tocată, până la burgeri și fripturi, alternativele vegetariene la carne par să fie din ce în ce mai bine puse la punct. Ele sunt realizate din ingrediente de origine vegetală, iar cereale, ciuperci, oleaginoase și leguminoase, toate sunt relevante în combinație. Interesul major în acest domeniu vine însă din impactul semnificativ mai mic asupra mediului. Practic, o parte din efortul de marketing este că mănânc așa ceva și îți asumi un rol important în salvarea planetei. 

Francezii nu prea cred în așa ceva, dar încep să fie deschiși. Aproximativ 49% dintre gospodăriile franceze au cel puțin o persoană ”flexitară”, preocupată să diminueze consumul de carne, față de 25% în urmă cu șase ani, potrivit datelor difuzate de Kantar World Panel. Carnea vegetală ”nu mai este o nișă. A devenit o adevărată tendință de bază”, consideră Nicolas Dhers, director de proiect privind tranziția alimentară la Carrefour, grup care și-a creat propria marcă de distribuție. ”Încercăm să avem produse care sunt accesibile ca preț și sunt bune”, a spus el, iar ”gustul este cheia acestei piețe”.

”În Franța, plăcerea, rețeta contează mai mult decât oriunde”, remarcă Lydia Rabine, expertă în tendințe de consum la compania Kantar. ”Suntem mai puțin într-o abordare funcțională a alimentației decât țările anglo-saxone”, a explicat oficialul.

În final, este vorba de bani, iar cei de la Nestle fac deja investiții importante în domeniu. Ei văd ”un potențial de creștere foarte important” pentru aceste produse în Franța, o piață care nu este încă ”matură”, spre deosebire de vecinii săi elvețieni și germani. În același timp, producătorul american Beyond Meat este ”optimist” și consideră că ”Franța este un element important al strategiei sale de creștere pe termen lung în Europa”. Tot ca un detaliu financiar interesant, banca ”Barclays apreciază că substitutele pentru carne pe bază de vegetale vor reprezenta 10% din piața mondială a cărnii până în 2030, adică 140 de miliarde de dolari”.