Udrea s-a răzgândit și cere încetarea procesului în care este judecată și Ioana Băsescu. De ce nu mai dorește să-și dovedească nevinovăția

de: Cătălina Burghelea
16 12. 2022

Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, a solicitat încetarea procesului în dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru Traian Băsescu (alegerile prezidenţiale din 2009), pe motiv de prescriere a faptelor. În urmă cu trei luni, fosta blondă de la Cotroceni dorea continuarea procesului, pentru a-şi dovedi nevinovăția.

Elena Udrea, apel la instanță în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009

Dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidenţiale pentru Traian Băsescu (2009) este pe ultima sută de metri. La termenul de joi, 15 decembrie 2022, Elena Udrea a fost audiată prin videoconferinţă din Penitenciarul Târgşor, unde ispăşeşte deja o condamnare de şase ani, primită în dosarul „Gala Bute”. Aceasta a cerut încetarea procesului pe motiv de prescriere a faptelor, deși, în urmă cu trei luni, dorea să-și dovedească nevinovăția până la capăt.

„Solicit încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei”, a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru nu renunță la sesizarea CEDO

După ce a cerut prescrierea faptelor, fosta politiciană a renunţat şi la sesizarea către CCR, dar nu şi la cea trimisă la CEDO: „Având în vedere experienţa mea şi prin ce am trecut, nu vreau să renunţ. În dosarul „Gala Bute” nu am dorit să sesizez CEDO, deşi un avocat m-a sfătuit să fac asta, iar acum sunt condamnată în penitenciar. Aşa că, de această dată, trebuie să spună CEDO dacă sunt mai importante interesele financiare ale CJUE decât drepturile fundamentale ale omului”.

Udrea a făcut trimitere la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (decembrie 2021), care a dus la condamnarea sa în dosarul „Gala Bute” și care stabilea că judecătorii români pot ignora deciziile CCR ce duc la anularea unor sentinţe definitive în dosarele de fraude cu fonduri europene.

Acuzații de mită și spălare de bani

În primăvara anului 2021, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu, inculpată în același proces, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani. Cele două sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009, atunci când au colectat fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.

Potrivit procurorilor anticorupție, „în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

Joi, 15 decembrie, instanţa de judecată a acordat un nou termen pentru data de 16 februarie 2023.