Zelenski susține că Ucraina nu va accepta niciodată decizia Canadei privind Nord Stream 1: „Încalcă regimul de sancţiuni”

de: Cătălina Burghelea
18 07. 2022

Canada a anunțat că va returna Germaniei turbinele ruseşti reparate necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, potrivit ministrului Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson. Decizia a supărat Ucraina, care și-a exprimat „dezamăgirea profundă” față de guvernul canadian.

Ucraina critică Canada pentru returnarea turbinelor necesare conductei Rusia-Germania

Update 18 iulie, ora 09.58. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski transmite că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat în domeniul apărării, şi i-a transmis că poporul său nu va accepta niciodată decizia Canadei de a preda Germaniei turbina Nord Stream. Liderul de la Kiev susține că se încalcă regimul de sancţiuni.

„Am vorbit cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau. Bineînţeles, am discutat despre cooperarea noastră şi i-am mulţumit, am mulţumit Canadei pentru sprijinul său. Dar am subliniat separat faptul că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbina Nord Stream, de a fi predată Germaniei, încălcând regimul de sancţiuni”, a explicat Zelenski. Liderul ucrainean subliniază că „această problemă nu se referă doar la turbină”.

„Este vorba de respectarea sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, este doar o chestiune de timp până când vor exista şi altele. Rusia face acest lucru în mod deliberat şantajând cu gaz şi provocând încălcări ale sancţiunilor. Există suficiente rute pentru tranzitul gazului rusesc către Europa. Şi fiecare ţară trebuie să menţină principiile”, a conchis acesta.

Update 13 iulie, ora 08.48. Congresul Mondial al Ucrainei a anunțat că a luat măsuri legale împotriva Canadei pentru încălcarea sancțiunilor și transferul turbinelor reparate în Germania, necesare gazoductului Nord Stream 1.

„Nu putem furniza unui stat terorist instrumentele de care are nevoie pentru a finanța uciderea a zeci de mii de oameni nevinovați”, a spus Paul Grod, președintele și CEO al Congresului Mondial din Ucraina. „Nu este vorba doar de o turbină sau de posibile multe turbine care să susțină exporturile de energie ale Rusiei, ci de a ceda continuu șantajului Rusiei”, a adăugat oficialul, notează The Kyiv Independent.

Știrea inițială: Guvernul ucrainean cere Canadei să-și reconsidere decizia de a permite livrarea de turbine de la o conductă de gaze naturale Rusia-Europa către Germania, spunând că poate crea un „precedent periculos” atunci când vine vorba de sancțiuni împotriva regimului rus. Ministrul Resurselor Naturale din Canada, Jonathan Wilkinson, a anunțat, sâmbătă, pe rețelele sociale că turbinele de la conducta Nord Stream 1 – care furnizează gaze naturale din Rusia către Germania și trimise la Montreal pentru reparații – vor fi returnate.

 „Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti”, a spus ministrul Jonathan Wilkinson.

„În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, a explicat oficialul canadian.

Oficialii de la Kiev reacționează

Wilkinson l-a acuzat pe preşedintele rus Vladmir Putin că vrea să provoace „dezbinare în rândul aliaţilor”. De mai multe săptămâni, guvernul de la Berlin se afla „în contacte intense” cu Ottawa pentru a obţine returnarea acestor echipamente în Europa, în pofida sancţiunilor aplicate Federației Ruse.

Luna trecută, Gazprom a redus cantitatea de gaz pompat prin Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit. Compania a invocat întârzierea în primirea echipamentelor trimise de Siemens pentru mentenanţă la filiala sa din Canada. În schimb, Ucraina s-a opus returnării acestor șase turbine către Gazprom, spunând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania, pentru a compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1.

„Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului”, a precizat Serhii Makogon, şeful operatorului de transport de gaz OGTSU.

„Precedent periculos”

Ministerele Afacerilor Externe și Energiei din Ucraina și-au exprimat „profunda dezamăgire” față de decizia Canadei.

„Acest precedent periculos încalcă solidaritatea internațională, contravine principiului statului de drept și va avea o singură consecință: va întări sentimentul de impunitate al Moscovei”, susțin oficialii de la Kiev.

Tot recent, guvernul de la Ottawa a anunţat că va extinde sancţiunile economice împotriva Rusiei, măsurile vizând şi producţia industrială. Acestea se vor aplica „transportului terestru şi prin conductă, producţiei de metale şi de echipamente de transport, calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini industriale”, a dezvăluit ministrul de Externe, Melanie Joly.