TVA – Ce trebuie să știi despre această taxă, dacă ești sau vrei să devii patron

de: Mădălina Bahrim
17 12. 2022

În cazul în care ai deja o firmă sau dorești să îți înființezi una, trebuie să dobândești numeroase cunoștințe din sfera contabilă, iar una dintre cele mai importante este reprezentată de TVA.

Ce este TVA si de ce ar trebui să îți capteze atenția, în calitate de antreprenor român? Vom discuta în rândurile de mai jos despre aceste aspecte, punctând elemente despre sistemul de taxare TVA din România și anumite particularități utile pentru managerii companiilor locale, indiferent de domeniul lor de activitate.

Pentru a înțelege mai bine sistemul, vom puncta câteva elemente generale privind TVA la nivel european, urmând ca apoi să abordăm și legislația internă.

Cele mai importante lucruri de știut despre TVA în UE

În primul rând, ne abatem asupra definițiilor și punctăm faptul că această taxă pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în Uniunea Europeană,

La nivelul UE, există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor poate fi diferită de la o țară la alta. În majoritatea cazurilor, trebuie să se plătească TVA pentru toate bunurile și serviciile în toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv vânzarea către consumatorul final. Aceasta înseamnă că se percepe TVA de la începutul până la sfârșitul unui proces de producție, de exemplu pentru cumpărarea de componente, transport, asamblare, aprovizionare, ambalare, asigurare, expediere către consumatorul final.

Pentru întreprinderile cu sediul în UE, se percepe TVA la majoritatea vânzărilor și achizițiilor de bunuri în UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara din UE în care sunt consumate bunurile de către consumatorul final. În mod similar, în cazul serviciilor, TVA-ul se percepe în momentul în care serviciile respective sunt prestate în fiecare țară din UE.

Nu se percepe TVA pentru exporturile de bunuri către țări din afara UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara de import și nu este nevoie să declarați TVA ca exportator. Totuși, când exportați bunuri, va trebui să furnizați documente care să dovedească faptul că bunurile au fost transportate în afara UE. În acest sens, ați putea înainta către autoritățile fiscale copia unei facturi, un document de transport, o declarație vamală de import etc.

Va trebui să furnizați această dovadă pentru a putea beneficia de recuperarea integrală a TVA-ului deductibil plătit în tranzacțiile anterioare care au condus la export. Dacă nu furnizați documentație suficientă, este posibil să nu puteți recupera TVA-ul atunci când exportați bunuri.

Ce spune legislația fiscală din România, cu privire la TVA

„Taxa pe adăugată (TVA) este o taxă generală care se aplică tuturor activităților comerciale care implică producția și distribuția bunurilor și serviciile. Această taxă este suportată de consumatorul final al bunului/serviciului respectiv, fiind încasată în cascadă de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau prestării unui serviciu care intra în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, agenți economici impozabili care au participat la ciclul economic virează vândut TVA la bugetul de stat.

Potrivit art. 316 alin. (1) a lit. a) sau c) din Codul fiscal de înregistrare în scopuri de TVA a societăților cu sediul activităților economice în România înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990 cu modificările și completările ulterioare, se realizează înainte de începerea activităților economice:

-dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 300.000 lei;
-dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire de 300.000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă”, potrivit informațiilor oficiale, furnizate de e-guvernare.ro.

Trebuie precizat faptul că, în societățile comerciale de înmatriculare în registrul comerțului, cererea de înregistrare în scopuri de TVA ( formularul 098 ).

Conform Ordinului ANAF nr. 631/2016 , cererea se depune de către solicitant, în calitate de reprezentant legal al societăților pentru care să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, de către un asociat al unei alte persoane împuternicită, potrivit legii, la înregistrarea organului fiscal competent ori la poștă. prin scrisoare recomandată.

În continuare, trebuie să știi faptul că, după depunerea solicitărilor de înregistrare în scopuri de TVA de către societăți, formularul 098 sau, după caz, formularul 010, potrivit celor meționați mai sus, organul fiscal va emite Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA, când înregistrarea se aplică și cu date comunicării acestei Decizii.

Persoanele impozabile care solicită, după începerea activității economice, înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune, respectiv persoanele care solicită înregistrarea ca urmare a depășirii plafonului de scutire întermenul legal (10 zile de la data atingerii sau depășirii plafonului), au dreptul la ajustarea TVA.

Aceste persoane au dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:

-bunurilor aflate în stoc, servicii neutilizate și active corporale fixe în curs de execuție, constatate pe bază de inventariere, în momentul trecerii la regimul normal de taxare, potrivit art. 304 din Codul fiscal;
-bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul normal de taxă, potrivitart. 305 din Codul fiscal;

Rambursarea de TVA. Sigur ai auzit de ea, iată ce presupune

În cele din urmă, vom aduce în discuție și câteva aspecte importante referitoare la rambursările de TVA, de care n-ai cum să nu fi auzit măcar o dată în viață de la jurnalele de știri. Ei bine, rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) reprezintă restituirea TVA-ului, la solicitarea companiilor, atunci când sumele obținute din vânzari sunt mai mici decât sumele obținute din cumpărari. Companiile pot solicita rambursarea TVA-ului, atunci când TVA-ul deductibil este mai mare decât TVA-ul colectat. Modalitatea de obținere a rambursării de TVA se poate face atât prin intermediul declarației 300, cât și prin declarația 318 (rambursări TVA din UE), de la Bugetul de Stat.

Dacă te întrebi cum se calculează aceasta, iară răspunsul: valoarea TVA-ului care trebuie rambursat se calculează prin stabilirea sumelor care au rezultat din taxele aferente achizițiilor efectuate de o persoană impozabilă și taxele colectate pentru operațiuni taxabile se calculează valoarea TVA-ului care trebuie rambursat. Ca referință, rambursarea de TVA poate fi solicitată, conform legii, de orice persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal. Apoi apare alegerea tipului de rambursare, respectiv trimestrial sau lunar, în cazul în care există sume negative care trebuie decontate.