Turnul de cranii al aztecilor, una dintre cele mai macabre descoperiri ale secolului: ce spun cercetătorii despre el

de: Iulia Kelt
22 02. 2022

Arheologii care au excavat faimosul „turn al craniilor”, din Mexico City,  au descoperit o nouă secțiune ce cuprinde alte 119 cranii umane.

Descoperirea face ca totalul de cranii, prezentate în structura construită la sfârșitul secolului al XV-lea, cunoscută sub numele de Huey Tzompantli, să ajungă la peste 600, până în momentul de față.

Turnul, descoperit pentru prima dată acum cinci ani de arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic, se crede a fi unul dintr-un număr de șapte care s-au aflat cândva în capitala aztecă Tenochtitlan. Acesta este situat lângă ruinele Templo Mayor, un fost centru religios din secolele al XIV-lea și al XV-lea, dedicat zeului războiului, Huitzilopochtli, dar și zeului ploii, Tlaloc.

Găsite în secțiunea de est a turnului, noile cranii includ cel puțin trei care au aparținut unor copii. Arheologii au identificat rămășițele pe baza dimensiunii lor și a stării dinților. Cercetătorii au crezut anterior că aceste cranii aparțineau războinicilor care au pierit în luptă, dar o analiză recentă sugerează că unele ar putea dintre ele ar fi putut să fie ale unor femei sau chiar ale unor copii.

„Deși nu putem determina câți dintre acești indivizi erau războinici, poate unii erau prizonieri destinați ceremoniilor de sacrificiu, știm că aceste practici sunt destinate a fi ofrande pentru zei”, a declarat unul dintre cercetători.

Lipite între ele cu var, oasele au fost așezate în formă de cerc.

Ce rol ar fi putut avea turnul de cranii aztec

În timp ce turnul poate părea înfiorător pentru oamenii zilelor noastre, institutul mai devreme menționat notează că aztecii erau, cel mai probabil, de altă părere, fiind convinși că în lipsa unui asemenea sacrificiu uman, universul se va prăbuși sub furia zeilor.

Arheologii au mai spus că turnul a fost construit în trei etape, datând, probabil, din perioada cuprinsă din 1487.

În acea perioadă, Ahuízotl, al optulea rege al aztecilor, ar fi construit templul Malinalco, laolaltă cu un apeduct pentru a deservi orașul, instituind, de asemenea, conceptul de birocrație în regiune. Relatările descriu sacrificiul a aproximativ 20.000 de prizonieri de război, pentru a „binecuvânta” construirea templului, în 1487.