Topul CNN care ne arată cele mai bune plaje din Europa și cele mai curate ape. Bulgaria e pe listă, România parcă nu există

de: Mădălina Bahrim
07 06. 2022

Jurnaliștii CNN au realizat un clasament al țărilor care oferă turiștilor cele mai bune condiții de plajă, cele mai curate ape, pentru amatorii de bronz și scăldat sau diverse sporturi de vară.

Surpriza neplăcută este că țara noastră nu ocupă niciuna dintre cele zece poziții ale topului. Nu același lucru îl putem spune însă despre vecinii noștri de la sud, bulgarii, care s-au făcut remarcați la nivel continental pentru condițiile optime din stațiuni, după cum se vede în această ierarhie.

Clasamentul analizează plajele europene din două mari perspective. Prima vizează cât de curate sunt plajele. După cum știm, noi ne situăm execrabil la acest capitol. La o simplă tură de câteva sute de metri, putem aduna un sac destul de consistent cu deșeuri de tot felul lăsate în urmă de turiștii mult prea grăbiți sau mult prea puțin conștienți și educați.

Pe de altă parte, se analizează nivelul de puritate al apei. Cui nu-i plac acele plaje cu apă cristalină, parcă de un albastru infinit, atunci când cerul se oglindește perfect în ea? Categoric, toți ne dăm în vânt după acest peisaj mirific, motiv pentru care avem zece țări în acest clasament care îndeplinesc ambele criterii la un nivel mai mare sau mai mic, însă vorbim despre un top european, deci aici regăsim un echilibru între cele două exigențe.

Evaluarea a fost realizată de SEE în cooperare cu Comisia Europeană. Autoritățile locale și naționale au prelevat probe de apă în timpul sezonului de scăldat și le-au analizat pentru tipurile de bacterii care indică poluarea prin canalizare și creșterea animalelor.

Apele au fost apoi etichetate cu calificative de tipul „excelent”, „bun”, „suficient” sau „slab”, conform standardelor Uniunii Europene.

De reținut că nu vorbim doar despre o analiză care să ofere niște puncte de reper pentru clienți. Consecințele obținerii unor calificate slabe în mod repetat sunt grave pentru zonele respective. Mai precis, plajele care au fost clasate ca fiind „slabe” timp de cinci ani consecutivi trebuie să fie închise definitiv. Ca referință, acest lucru s-a întâmplat cu 31 de locuri de scăldat din Italia, opt în Franța și două în Țările de Jos.

Această regulă face parte din Directiva privind apa pentru scăldat, care a fost adoptată în 2006.

Iată topul țărilor care oferă cele mai curate plaje și ape pentru scăldat:

1. Austria (97,7%)
2. Malta (96,6%)
3. Grecia (95,8%)
4. Croația (95,7%)
5. Cipru (93,3%)
6. Danemarca (91,9%)
7. Germania (90,4%)
8. Bulgaria (89,8%)
9. Lituania (89,2%)
10. Portugalia (88,5%).