Tinerii români care nu lucrează și nu merg la școală, oglinda societății românești: ai fi șocat câți sunt la număr
Autoritățile și angajatorii se dau peste cap pentru a aduce în piața muncii sau în școală tinerii români care îmbrățișează un stil de viață boem, ca să nu spun leneș. Nu de alta, dar statisticile sunt îngrijorătoare.
La nivel european, există foarte multe fonduri și proiecte financiare pentru tinerii din categoria NEETs. Aceasta este o abreviere pentru ”Not in Education, Employment or Training” și face referire la tinerii care nu urmează nicio formă de învățământ, nu lucrează și nici nu-și caută de lucru sau urmează vreo formă de training. Având în vedere sumele fabuloase din spatele reintegrării lor în educație sau câmpul muncii, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că încep să apară tot mai multe studii legate de câți sunt de fapt. Doar așa poți să cauți soluții la o problemă, dacă înțelegi într-o manieră corectă și precisă amploarea ei.
Câți tineri români preferă să stea așa, pe banii părinților, bunicilor, mătușilor
Peste 25% dintre tinerii români cu vârste între 15 și 29 de ani nu lucrează, nu urmează nicio formă de studiu sau curs de formare profesionale, conform celei mai recente analize Eurostat, aferentă trimestrului doi din 2022.
Chiar dacă valoarea pare una dezastruoasă, în mod absolut surprinzător, România este pe locul doi în Europa când vine vorba de acest subiect. În timp ce la noi procentul exact este de 25,7%, Italia este de departe de prima poziție în clasament cu aproximativ 40%. La nivelul UE, aproximativ 1 din 4, aproape 25% dintre tineri cu vârsta între 20 și 34 de ani, nu activează în câmpul muncii, nu sunt angajați și nici ancorați în vreo formă de învățământ.
De partea cealaltă a baricadei, dacă ne uităm la cei cu vârsta între 15 și 29 de ani, 74,7% dintre tinerii din UE care nu mergeau la școală, erau angajați în al doilea trimestru din 2022. Dintre cei care mergeau la școală, 25,2% erau și angajați.
În ceea ce privește țările cu cei mai mulți tineri aflați în câmpul muncii sau în școală, pe primele trei locuri sunt Malta (87,9%), Olanda (87,1%) și Suedia (86,8%).